Службите у нас системно погазват законите. Това освен че става

...
Службите у нас системно погазват законите. Това освен че става
Коментари Харесай

Съдебно решение уличава спецслужбите в произвол

Службите у нас редовно погазват законите. Това като се изключи че става пред погледа на жителите, не минава без санкцията на овластените държавници и тихото споразумение сред институциите. 
 Доган заплашен от непозната страна и атентат, твърди НСО  Премиерът и службите постоянно погазват закона. Но всичко е тъкмо...  На ръба на закона: Службите постоянно „ не помнят “ да разсекретяват документи  Защо защитата на Местан е загадка, а защитата на Делян е за конференция
Поредното доказателство за това е правосъдно решение, което в прав текст показва, че в една от спецслужбите - Националната работа за защита (НСО), с години се е нарушавал законът за класифицираната информация и от това не е имало никакви последици.

Става въпрос за решение на Административен съд - София-град от 26 октомври 2018 година по дело, заведено от OFFNews против НСО. През 2016 година службата отказа да даде данни за защитата на Лютви Местан в интервала, в който той оглавяваше Движение за права и свободи. Защо Местан има защита самичък по себе си е по-маловажният въпрос. Поставен в подтекст - единствено няколко месеца по-рано, на невиждан брифинг от НСО и Министерство на вътрешните работи оповестиха за какво Делян Пеевски има назначени държавни гардове, той към този момент насочва към политически стимулирани решения в работата на службата. 

От известните досега обстоятелства излиза наяве, че НСО няколко години подред засекретява непозволено информация, като по този метод явно е правила опити да прикрие избрани обстоятелства и условия към работата си. Като народен представител през октомври 2013 година - в мандата на държавното управление на Пламен Орешарски, на Местан е назначена защита с решение на профилирана комисия в НСО. Към този миг тези решения са били засекретявани като " служебна загадка ". Срокът на отбрана на тази информация е шест месеца, като има законова опция той да бъде удължаван, само че не с повече от 6 месеца. 

Съдът открива обаче, че въпросното решение за защита на Местан е разкрито от НСО две години след приключването на периода на отбрана на информацията - вместо през октомври 2014 година, решението е декласифицирано чак през април 2016 година Това е и близо три месеца, откакто OFFNews изиска информацията от НСО, която беше отказана и надлежно - укривана в хода на делото от 2016 до настоящия миг. 

В решението на съда се показва:

Без значение е поставената от ответника върху решението за назначение на защита дата на декласификация - 15.04.2016 година, защото този период опонира на законоустановения по член 34, ал.1 т. 4 и ал.2 от ЗЗКИ (Закона за отбрана на класифицираната информация, бел. ред.). Нивото на подредба се отстранява след приключването на съответния период според член 34 ЗЗКИ и е неприемливо същият да бъде удължаван без съществуване на законово съображение за това.

Съдът задължава НСО да даде информацията, касаеща претекстовете за защита на Лютви Местан. Само няколко дни по-късно, от службата предоставиха информация на вицепремиера Валери Симеонов за претекстовете, с които охранява Ахмед Доган. Информация, която неведнъж е била отказвана от работа през годините.

Въпреки че казусът касае съответния случай с Места и работата на НСО, практиката демонстрира, че службите систематично прикриват документи, чийто гриф за сигурност от дълго време е изминал. В поредност от свои следствия OFFNews доказа, че на процедура по този метод така наречен " досиета на прехода ", които биха разкрили забавни взаимовръзки сред подземния свят с политическата власт в страната през годините, остават недостъпни, макар императивният законов текст, на който се базира и съдът по делото против НСО, че след отпадане на равнището на подредба достъпът до тази информация се реализира по реда на Закона за достъп до социална информация.

Практика е освен в НСО документ с изминал гриф за сигурност да остане засекретен в интервал доста над допустимия по закон, без това да се глоби.

Службите обаче са отворили и друга малка врата, с която крият " досиетата ". През лятото от ДАНС отхвърлиха да предоставят достъп до всички разкрити през 2018 година документи, които са били с гриф " Поверително " и " Секретно " с претекста, че съгласно Закона за ДАНС, " въпреки с изминал период на отбрана, същите съставляват част от осведомителните фондове на Агенцията ". В този смисъл и достъпът до тях е специфичен и минава по различен ред, който обаче не касае публичната информация. В същото заявление ДАНС отхвърля да уточни и какъв е броят на разкритите през 2018 година документи

От изнесена от институциите данни стана ясно също, че " културата " на боравене със секретна информация в родните ни служби не е на нужното равнище и не е ясно къде каква информация се подава на имащите право да я получат. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР