Службата в доброволния резерв е срочна - до шест месеца.

...
Службата в доброволния резерв е срочна - до шест месеца.
Коментари Харесай

До 6 месеца служба в доброволния резерв

Службата в доброволния запас е срочна - до шест месеца. Това гласоподава Народното събрание в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България. Депутатите одобриха на второ четене препоръчаните от държавното управление промени, предава Българска телеграфна агенция.

Срочната работа включва интервал от време, през който пълновръстен български жител минава военна подготовка и извършва задания в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист.

Финансовото обезпечаване е за сметка на бюджета на Министерството на защитата.

Срочната работа включва начална военна подготовка, специфична, осъществяване на задания в състава на военни формирования на въоръжените сили като на резервистите се поставя заплатен отпуск от осем работни дни.

При привеждане на въоръжените сили или на част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна подготвеност резервистите и техниката-резерв се извикват на дейна работа.

Българските жители, минали срочна работа в доброволния запас, се употребяват с преимущество при кандидатстване за работа в държавната администрация в това число в органите и структурите в системата за отбрана на националната сигурност, при реализирани равни крайни резултати от извършената процедура.

Парламентът записа, когато договорът за работа в доброволния запас се подписва единствено за интервала на подготовката и присъединяване в интервенция или задача, отвън територията на страната, претендентите за резервисти, за назначението на които се изисква здравно или друго особено обучение, да могат да са и лица, назначени по трудово или служебно правно отношение в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.

При преустановяване контракт за работа в доброволния запас органите по боен доклад уведомяват работодателя/органа по назначение на резервиста.

За всяка навършена година разполагаем за дейна работа резервистът получава заплащане в размер на едно главно месечно заплащане в сходство със заеманата служба, за която е подписан договорът, и присвоеното военно звание, записаха депутатите.

" Дванайсет години след решението за въвеждане на професионална войска, никой не желае да одобри, че доброволна работа няма да има, в случай че не стане атрактивна и съпоставима с другите специалности ", разяснява Кольо Милев от Българска социалистическа партия.

По думите му, не се знае какъв брой души непринудено ще служат против 1000 лева заплата и дали работодателите са подготвени да пуснат някого да служи непринудено и след това да го върнат назад на работа.

" За предходната година кадровата работа надвишава броя на напусналите въоръжените сили, опонира му Милен Михов от " Обединени патриоти ". - Освен това през 2020 година в течащи състезания броят на кандидатстващите за кадрова военна работа неведнъж е надхвърлил броя на оповестените позиции в някои типове въоръжени сили и е бил едно към над 10 души. Доброволната военна работа е опция за кадрова военна работа или попълване на запас. "

Гражданите на Република България в двата стадия за придобиване на приблизително обучение се образоват за асимилиране на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на родината, дейностите за оцеляване при рецесии от боен темперамент, както и за задачите и дилемите на въоръжените сили, записа Народно събрание.

Обучението се реализира в часа на класа, в границите на не по-малко от общо 10 образователни часа от избраните часове на класа.

То се прави от военнослужещи или цивилни чиновници от въоръжените сили и структурите на директно послушание на министъра на защитата, минали подготовка за образование на възпитаници.

Студентите, български жители, учащи се за придобиване на образователно-квалификационна степен " бакалавър " и " магистър ", и тези с висше обучение могат да аплайват във висше военно учебно заведение за придобиване на подготовка " офицер от запаса ", в случай че дават отговор на избрани условия, измежду които да не навършват 40 години в годината на кандидатстване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР