Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда

...
Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда
Коментари Харесай

Как българи със стаж в Кипър да се пенсионират

Службата по трудови и обществени въпроси на Министерството на труда и обществената политика към Посолството на България в Никозия провежда осведомителни дни за българската общественост в Кипър. Сънародниците ни ще бъдат съветвани за процедурите при кандидатстване за осигурителни компенсации по българското и кипърското законодателство при съществуване на осигурителни интервали в Кипър и България.

Те ще получат и информация за практическите стъпки за потвърждаване на осигурителни интервали за безработица, пенсия, както и опазване на здравето, при завръщане в България.

В консултационния екип, освен  ръководителя на Службата по трудови и обществени въпроси в Никозия Емануела Симард, са включени специалисти от Националния застрахователен институт (НОИ): Илиян Георгиев – шеф на териториалното отделение на Национален осигурителен институт в Благоевград; Юлия Борисова – основен специалист по обезпечаването в отдел „ Парично обезщетение “; Галина Андреева – основен специалист по обезпечаването в отдел „ Отпускане на пенсии по контракти “.

Те ще дават самостоятелни съвещания по тематики, свързани с пенсионирането по изискванията на европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност. Сънародниците ни в Кипър ще получат информация и по въпроси, свързани с правото на компенсации при безработица, общо заболяване, майчинство и развъждане на малко дете.

Повече българи взимат пенсия за работа в чужбина

Първият информативен ден ще се организира на 22 октомври 2023 година от 19:30 ч. в постройката на българското учебно заведение в град Пафос, на адрес: Persefonis 2, Pafos 8010, Cyprus.

Вторият информативен ден ще се състои от 9:30 ч. на 25 октомври 2023 година в постройката на Посолството на България в Никозия. В събитието ще взе участие и Мариос Димитриадис - представител на Служба „ Социално обезпечаване “ в Министерството на труда, обществените услуги и общественото обезпечаване на Република Кипър.
 istock istock
Той е експерт по пенсионни въпроси за стаж и възраст, компенсации за неработоспособност и използване на Европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност. Третият информативен ден ще се организира на 28 октомври 2023 година от 18:00 ч. в българското учебно заведение „ Св. Климент Охридски " в град Лимасол, което се намира на адрес: Лимасол 3021, ул. „ Идалиу “ 17.

За присъединяване в осведомителните дни е належащо авансово записване на електронната поща на Службата по трудови и обществени въпроси в Никозия (е[email protected]) или на телефон 0030 210 674 4680.

Експерти от Национален осигурителен институт участваха в осведомителни дни за българската общественост в Кипър и през юни 2021 година Тогава консултациите се предоставяха онлайн от специалисти от дирекциите „ Европейски регламенти и интернационалните контракти “, „ Пенсии “ и „ Осигуряване и краткосрочни заплащания “ в Национален осигурителен институт и търсената информация се отнасяше за опциите за потвърждаване на осигурителните  интервали за безработица при завръщане в България, практическите стъпки за потвърждаване на стаж за приемане на пенсия по българското законодателство при съществуване на обезпечаване в двете страни и изискванията за кандидатстване за пенсия в двете страни.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР