Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) предвижда нова инициатива

...
Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) предвижда нова инициатива
Коментари Харесай

Покриват до 90% от разходите на бизнеса за патенти през 2023 г.

Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (СЕСИС) планува нова самодейност за увеличение на бюджета на Фонда за дребни и междинни предприятия в Европейски Съюз за 2023 година Целта е подкрепяне на бизнеса в повишението на конкурентоспособността му посредством по-добра отбрана и потребление на правата на интелектуална благосъстоятелност, оповестиха от Патентното ведомство.

Програмата започва пилотно през 2020 година в отговор на пандемията от COVID-19. Тогава е основан и Фондът за дребни и междинни предприятия, с цел да подкрепи финансово компаниите за предварителна диагностика на интелектуалната благосъстоятелност (IP Scan) и за приемането на протекция за търговски марки или дизайни. Подадени са 12 989 претенции за безплатни средства на равнище Европейски Съюз за общо 3 750 172,60 евро , като междинната изплатена сума е 500 евро. През 2021 година 77% от дребните и междинните предприятия, които са поискали безплатни средства, са декларирали обекти на интелектуална благосъстоятелност за пръв път, а 52% показват, че не биха кандидатствали за отбрана на интелектуалната си благосъстоятелност без поддръжката на фонда.

Ваучерите, които предоставяни през 2023 година, покриват до 90% от разноските и съвсем всички действия на компаниите по придобиване на протекция за тяхната интелектуална благосъстоятелност. Максималната сума, която може да бъде възобновена на едно дружество, доближава 1500 евро.
 Българин изобрети уред за отдалечени стоматологични прегледи
Българин изобрети уред за отдалечени стоматологични прегледи

Той ще патентова уреда, само че на този стадий няма желание да го пуска в произвеждане

Ваучер 1 ще възвръща до 90% от разноските за услуги за предварителна диагностика на обекти на интелектуална благосъстоятелност на стойност до 1350 евро, според от използваните разноски на национално равнище за тази услуга, с оптималната цена за услугата от 1500 евро.

Ваучер 2 ще покрива регистрацията на комерсиална марка и дизайн на национално, районно, европейско и интернационално равнище за най-много 1000 евро. Процентът на възобновяване остава 75% за търговски марки и дизайни, декларирани на национално, районно и европейско равнище, и 50% - на интернационално ниво.

С ваучер 3 за национални и европейски патенти се уголемява опцията за възобновяване на такси при подаване на национални и европейски патенти и изследване на предшестващото положение на техниката. Размерът на безвъзмездната помощ и процентът на възобновяване се усилват надлежно на 1500 евро и 75%.

Ваучер 4 ще покрива 50% от таксата за електронно подаване на поръчки за сортовете растения на равнище Европейски Съюз (225 евро). За този ваучер няма да има интервал на осъществяване, защото ще се възвръща единствено таксата за кандидатстване.
 Нова рокада на служебния кабинет „ Донев “ – шефа на Патентното ведомство
Нова рокада на служебния кабинет „ Донев “ – шефа на Патентното ведомство

Проф. Владя Борисова е назначена за ръководител на Патентното ведомство

Съществените промени за 2023 година са увеличение на бюджета и по-кратък интервал на активиране на всеки един от четирите ваучера , понижен до два месеца с опция за удължаването му до четири месеца.

Малките и междинни предприятия са главен фактор в европейската стопанска система и на тях се дължат 65,2% от всички работни места в Европейски Съюз. Въпреки това единствено 10% от европейските дребни и междинни компании имат регистрирани права на интелектуална благосъстоятелност.
 Снимка 598252
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР