Слуховете, които се разпространяват от началото на май, че папа

...
Слуховете, които се разпространяват от началото на май, че папа
Коментари Харесай

Папа Франциск се кани да се оттегли?

Слуховете, които се популяризират от началото на май, че папа Франциск може да обмисля отдръпването си, бяха подхранени от известието, че той ще участва на празненство, инициирано от подал оставка папа от 13-ти век.

Спекулациите, че 85-годишният началник на Римокатолическата черква може да последва стъпките на своя предходник Бенедикт XVI и да се отдръпна от поста си, се появиха при започване на май, когато той за първи път се появи обществено в инвалидна количка, откакто претърпя лека интервенция на коляното.

Спекулациите, обаче, се ускориха, когато Папата предприе необикновената стъпка да бъде хазаин на консистория на 27 август за ръкополагане на нови кардинали, някои от които ще имат право да избират правоприемник на понтифика на идващия конклав. На идващия ден Франциск ще пътува до Акуила, град в Абруцо, опустошен от земетресението през 2009 година, за фестивала Perdonanza Celestiniana, по време на който той ще посети катедралата, в която се намира гробницата на Селестин V - папа аскет, който подаде оставка през 1294 година след единствено пет месеца отпред на Църквата.

Папа Бенедикт посети гроба през 2009 година През 2013 година той се отдръпна от поста.

„ Много е необичайно да има консистория през август, няма причина той да свика събитието три месеца авансово и по-късно да отиде в Акуила “, твърди Робърт Микенс, основан в Рим редактор на католическото издание La Croix.

Седмица след консисторията понтификът ще се срещне с кардинали, с цел да ги осведоми за своите промени в централната администрация на Ватикана, които включват налагане на ограничавания на мандата на ръководителите на ватиканските служби и разрешаване на дами да заемат такива постове.

В началото на своя понтификат Франциск сподели, че би желал оставката на папа да стане естествена процедура, а през 2015 година допусна, че няма да се задържи дълго на поста. Преди това той приветства решението на Бенедикт XVI да подаде оставка.

Бенедикт XVI, който избра да се назовава " почетен папа Бенедикт XVI ", вместо да се върне към Йозеф Рацингер, беше на 85 години, когато подаде оставка./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР