Случва ли ви се в края на работния ден, докато

...
Случва ли ви се в края на работния ден, докато
Коментари Харесай

Доволни ли сте от себе си в края на работния ден?

Случва ли ви се в края на работния ден, до момента в който се возите в рейса или метрото към у дома, мисловно да си създавате лист с нещата, които сте постигнали денем? Чувството на задоволеност, което изпитваме, когато реализираме нещо значимо, е извънредно значимо за нашата самокритика. От друга страна, мисълта, че сте пропуснали да се възползвали от някаква опция, която се е разкрила пред вас денем, или че не сте съумели да извършите всичко, което сте желали, може да нанесе огромни вреди върху вашето самочувствие и да ви остави с натрапчивото възприятие, че сте пропилели деня си.

Може би в действителност сте могли да употребявате времето си по по-продуктивен метод и да отхвърлите повече неща от листата си със задания, само че също толкоз евентуално е и да се постигнали повече, в сравнение с си мислите.

Ето пет съвета, които ще ви оказват помощ да се чувствате по-удовлетворени от реализирано денем:

1.  Разбийте задачите си на по-малки, постижими цели

Ако задачите ви са прекомерно огромни и амбициозни, с цел да бъдат реализирани в границите на един ден, доста евентуално е непрекъснато да се чувствате неудовлетворени от себе си, тъй като просто няма метод да ги задраскате от листата си задоволително бързо.

Разбиването на задачите на по-малки и лесни за реализиране „ под-цели “ може да ви помогне да видите напредъка, който в действителност сте постигнали, споделя Джейми Грюмън, психолог и създател на „ Boost: The Science of Recharging Yourself in an Age of Unrelenting Demands “.

„ Приемането на по-малки цели ще ви помогне да се чувствате по-уверени в себе си и да видите, че вървите в верния път и постигате прогрес. “, прибавя Грюмън.

Представете си да вземем за пример, че би трябвало да подготвите презентация на PowerPoint за новия план, по който сте почнали работа. Това най-вероятно е задача, която е прекомерно огромна, с цел да бъде свършена в границите на един ден. Вместо да пробвате да свършите цялата работа едновременно и в последна сметка по този начин и да не съумеете да я завършите, пробвайте да я разделите на по-малки елементи, които да ви разрешат да свършите качествена работа без да се претоварвате. Започнете с изследване на тематиката и брейносторминг, след което потърсете мнение и съвет от другите хора, които са свързани с плана. В края на деня може и да не сте приключили самата презентация, само че ще сте постигнали задоволително огромен прогрес, който да ви покаже, че не сте си прахосали времето.

2. Отбелязвайте вашите достижения

Една от главните аргументи да не се усещаме задоволени от работата си в края на деня е обстоятелството, че ние просто забравяме за огромна част от нещата, които сме съумели да реализираме в същото време. Направете лист с нещата, които сте приключили денем и с тези, по който сте постигнали прогрес.

Грюмън също по този начин поучава да не се концентрирате единствено върху изпълнените задания, само че и над по-малки достижения, които даже не сте си били сложили като цел. Това е изключително значимо в случай че работите по нещо, което е ново за вас.

„ Ако за пръв път вършиме сериозна презентация на PowerPoint, то вашата основа цел не би трябвало да бъде да завършите презентацията в границите на деня, а да се научите по какъв начин да боравите по-умело с PowerPoint. ”, споделя Грюмън

Иначе казано, не записвайте единствено директните резултати от вашата работа, само че и нещата, които не сте знаели сутринта, само че сте научили преди края на деня.

3. Запазете си една лесна задача за утрешния ден

Грюмън споделя, че с наближаването на края на работния ден обича да избира по една задача от своя лист, която не би му лишила повече от 15 минути, и да я оставя като за идващия ден като първото нещо, което да извърши.

 „ На идващият ден елементарно мога да извърша тази задача и да имам нещо, което съм постигнал, още в самото му начало “, споделя Грюмън.

Започването на деня с лесна задача ви оказва помощ да наберете инерция и ще ви избави от утринните размишления от рода на „ От къде да стартира? “. Така към този момент имате задача, която ви чака и която няма да ви отнеме доста време.

4. Потърсете непознато мнение

Обратната връзка е най-хубавият метод да получите добра визия за това дали фактически сте постингали прогрес по вашите цели. Потърсете мнението на вашите сътрудници, началник или клиенти. Много постоянно ние имаме възприятието, че не се оправяме с задоволително добре с обещано нещо, само че хората към нас могат да ни успокоят и да ни кажат, че в действителност се оправяме ужасно.

5. Бъдете по-милостиви със себе си и не се опасявайте да преосмислите задачите си, когато е належащо

Ако постоянно се озовавате в обстановка, в която в края на деня описът ви със задания става по-дълъг, вместо по-къс, то може би е време да разпределите тези действия в разнообразни дни и да отделите малко време, с цел да преразгледате задачите си. Ако да вземем за пример ви се наложи да си вземете няколко почивни дни, с цел да се грижите за болното си дете, вие ще реорганизирате дилемите си за идната седмица. Нищо не ви пречи да извършите същото и в случай че се чувствате затрупани със отговорности дотам, че да нямате време даже да си поемете мирис.  

„ Ние постоянно сформираме графика си в един нереален и съвършен свят, в който всичко се развива по проект, само че в последна сметка ние не живеем в подобен свят. “, споделя Грюмън.

Бъдете по-снизходителни със себе си и осъзнайте обстоятелството, че постоянно можете да измененията задачите си.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР