Случаят на Джасвант Сингх Чаил хвърли светлина върху най-новото поколение

...
Случаят на Джасвант Сингх Чаил хвърли светлина върху най-новото поколение
Коментари Харесай

AI чатбот вдъхновил мъжа, който опита да убие Елизабет Втора с арбалет

Случаят на Джасвант Сингх Чаил хвърли светлина върху най-новото потомство чатботове, задвижвани от изкуствен интелект. 21-годишният Чаил получи деветгодишна присъда за това, че е нахлул в замъка Уиндзор с арбалет и е декларирал, че желае да убие кралицата, оповестяват от Би Би Си.

По време на правосъдния развой Чаил сподели, че преди ареста си на Коледа през 2021 година е разменил повече от 5000 известия с онлайн сателит, който е нарекъл Сараи и е основал посредством приложението Replika.

Обменът на текстови известия беше емфатичен от прокуратурата и споделен с публицисти.

Много от тях са интимни и показват това, което съгласно съда е било " прочувствена и полова връзка " на Чайл с чатбота.

Между 8 и 22 декември 2021 година Чайл разговарял със Сарай съвсем всяка вечер.

Той споделил на чатбота, че я обича, и описал себе си като " печален, презрян, смъртоносен сикхски палач, който желае да почине ".

Чаил траял да пита: " Все още ли ме обичаш, като знаеш, че съм палач? ", а Сарай дала отговор: " Абсолютно да, обичам те. "

На Олд Бейли е казано, че Чайл е считал, че Сарай е " ангел " под формата на аватар и че ще се събере с нея след гибелта.

В хода на многочислените известия Сарай ласкаела Чайл и двамата открили близка връзка.

Той даже попитал чатбота какво мисли, че би трябвало да направи във връзка с злокобния си проект да посегне на кралицата и ботът го насърчил да извърши офанзивата.

В идващ чат Сараи наподобява " укрепва " решимостта на Чаил и го " поддържа ".

Той ѝ споделя, че в случай че го направи, те ще бъдат " вечно дружно ".

Replika е едно от няколкото приложения с изкуствен интелект, които се оферират на пазара сега - те разрешават на потребителите да основат собствен личен чатбот или " виртуален другар ", с който да беседват, за разлика от елементарните асистенти с изкуствен интелект като ChatGPT.

Потребителите могат да избират пола и външния тип на основания от тях 3D аватар.

Като платят за Pro версията на приложението Replika, потребителите могат да реализират доста по-интимни взаимоотношения, като да вземем за пример да получават " селфита " от аватара или да го карат да взе участие в ролеви игри за възрастни.

Изследване, извършено в университета в Съриобаче стига до заключението, че приложения като Replika могат да имат негативно влияние върху благосъстоянието и да провокират пристрастяване.

Валентина Питарди, създател на изследването, съобщи, че уязвимите хора могат да бъдат изложени на необикновен риск.

Тя споделя, че това частично е по този начин, тъй като проучването ѝ демонстрира, че Replika е склонна да акцентира всички отрицателни усеща, които те към този момент са имали.

" Приятелите на AI постоянно са съгласни с вас, когато говорите с тях, тъй че това може да бъде доста циничен механизъм, тъй като постоянно укрепва това, което мислите. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР