Случаят Христо Грозев не може да се сравнява с отравянето

...
Случаят Христо Грозев не може да се сравнява с отравянето
Коментари Харесай

Милен Керемeдчиев: Руските служби нямат практика да предупреждават целта, която смятат да атакуват  

Случаят Христо Грозев не може да се съпоставя с отравянето на Скрипал и Гебрев, означи дипломатът

Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи, в изявление за предаването " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “    



За реакцията на българските и европейските институции ще приказваме в идващите минути с дипломата Милен Керемедчиев – някогашен заместник-министър на външните работи. Ако би трябвало с няколко фрази да стартираме, по какъв начин бихте определили случая " Христо Грозев “? Това казус ли е, за първи път ли се случва или не е нещо, което може да ни изненада поради обтегнатите връзки сред Русия, Европейския съюз, включително и нашата страна?  


Прецедент е това, че има български публицист, включен в подобен лист. Но не е казус нападателната изразителност и дейности на Руската федерация по отношение на България през последните години. След като България беше включена в листата на вражески страни, вие си спомняте за многочислените обвинявания за експорт на оръжие от съветска страна, т.е. от съветска страна обвиняванията за това, че България изнася оръжие към Украйна. Да не приказваме за обвиняванията за този прославен камион, който сякаш е тръгнал от България, стигна и взриви Керченския мост до Крим. Така че това са в действителност бих споделил каскада или водопад от обвинявания, които се сипят към страната ни, които в последна сметка се оказват без покритие. Отново се връщам на обвиняванията за взривения Керченски мост и българската връзка, която по този начин и не се потвърди, само че беше доста мощно тиражирана в съветските медии – това, че натовска България е предоставила, т.е. дала път на този камион. Същата е обстановката и сега. Отново България се употребява от съветските медии, от съветските служби за хибридна офанзива за следващ път против страната ни. И аз почтено казано съм изумен от доста пасивната реакция на нашите институции по отношение на този скандал. 

Защо " пасивна “? И от президентството излязоха с позиция, че са взети всички ограничения за сигурността на Христо Грозев. Самият Грозев е разгласен за личност нон грата в Руската федерация още през 2016 година С какво обаче той е разгневил Путин, защото четох някъде, че самият Путин му бил доста ядосан, в случай че несъмнено това не са жълти трудове? 

Определено очевидно с работата си. Той въпреки всичко е проверяващ публицист. При всички положения има достъп до информация, която той разгласява непрекъснато, която включително и разобличава избрани дейности, включително и корупционни, на съветския режим, който не е единственият публицист, апропо, който го прави. Но в изключителната обстановка и военното състояние, което има в Русия, всеки един инакомислещ – дали е публицист, или бранител на човешки права, инакомислещ жител просто бива подложен под ударите на закона. Така че аз считам, че в последна сметка това по-скоро е стихия в чаша вода. Т.е. да, това е следващият жест на Русия, нападателен, по отношение на България, само че в последна сметка надали ще стигне до действителна опасност за живота на журналиста Грозев.  

Смятате, че неговият живот не е заплашен, макар че той самият изрази опасения, терзания. Изглеждаше обезпокоен в полза на истината.  

Нормално е, откакто си разгласен за търсене от една от най-големите страни с една от най-развитите мрежи. Но по принцип не работят по този начин и няма такава процедура в специфичните служби на Руското външно разузнаване – в случай че те в действителност набележат някой, както беше казусът " Гебрев “ или " Скрипал “, или да не изреждам всички случаи, които се случваха отвън границите на Русия, не е имало предварителна информация и не е бил предупреждавана задачата, която ще бъде в един миг атакувана. Така че за мен по-скоро това е разширение на натиска по отношение на такива публицисти или въобще такива свободомислещи хора за заплашване, само че не считам, че сега можем да приказваме за действителна опасност за неговата сигурност и живот, тъй като в последна сметка този лист, който е разгласен от Руската федерация, е напълно в интерес на съветските управляващи. Няма съдействие с " Интерпол “, с " Европол “, алена бюлетина за интернационално търсене. Така че многочислени са случаите на такива лица, които са оповестени за вражески в Руската федерация. Просто очевидно няма да посещава Русия доста дълго време. 

Чухме водача на " Възраждане “ Костадин Костадинов, който назова Христо Грозев " сътрудник на Ми-6 “. 

 

Наистина не мога да разясня спекулации. Нормална е тази изразителност на господин Костадинов, той ще извади от девет кладенеца вода, единствено и единствено да отбрани страната, към която е привързан, очевидно освен морално. Но в последна сметка не считам, че това сега има някакво значение, дали е истина или не е истина. По-скоро е значимото, че един публицист, който е приет публицист, който е упълномощен публицист, в последна сметка бива разгласен за зложелател на съветската страна, което още веднъж споделям е първият български публицист подобен, разгласен тъкмо по този метод, което буди удивление. Да, паника, тъй като надали това ще е първият случай. Много е евентуално Русия да продължава да уголемява листата с такива лица въз основа на това, че България ще продължава и ще усилва своята помощ за Украйна, откакто има към този момент решение и на българския парламент.  

Т.е. вие свързвате до някаква степен решението за изпращане на оръжие на Украйна с този случай?  

Не единствено този случай. По принцип споделям, че ще има увеличаване на нападателната реторика, дейности на съветската страна към България, в това число  виждате, че ние не сме единствени: прекъсването на продажба на нефт на страните, които са сложили предел на цените, газът, който сега продължава тази газова война, да не приказваме за възбраната за влизане на толкоз доста лица. Отново споделям, това са дейности, които ще ескалират и България ще бъде от ден на ден част от тези ограничения, тъй като те ще бъдат от ден на ден всеобхватни и отговарящи от страна на Русия на ограниченията, които постанова Европейския съюз. И просто господин Грозев е част от тази акция, която съветското държавно управление подхваща като отговор на дейностите на европейските страни и НАТО.  

Сега, споменахте, че реакциите на българските институции не са били доста навременни. Какво още можеше да бъде направено? Ето през днешния ден се чака във Външно министерство да се яви Елеонора Митрофанова – посланикът на Руската федерация у нас.  

Смятам, че закъсняха с реакцията – минаха няколко дни, макар че институциите в България публично са в отмора, това не значи, че не може да бъде събрано изключително съвещание и в Министерство на външните работи, и в Министерски съвет по случая. Освен това, в Руската федерация е работен ден, тези два дни бяха работни дни и понеделник, и вторник, и сряда. Така че нямаше никакъв проблем госпожа Митрофанова да бъде извикана незабавно в Министерство на външните работи, които демонстрира, че българската страна е доста по-силно ангажирана. Всъщност, по този начин считам, че и българският дипломат в Москва също би трябвало да бъде зает и да показа нота на Министерство на външните работи на Русия с искане за спомагателна информация. Не че тя такава ще получи, и не, че госпожа Митрофанова ще каже нещо забавно за медиите или пък за българското Министерство на външните работи, само че това е жест, който се подхваща по дипломатически път и по този начин е признато в дипломацията.  

Добре, казахте за реакцията на българските институции. Какво обаче можем да кажем за реакцията на европейските институции? Защото ние чухме единствено български евродепутати да се изричат в поддръжка на Христо Грозев.  



Аз считам, че европейските институции по принцип не разделят случая " Грозев “ от другите случаи, които има в другите европейски страни, и по-скоро съгласно мен те ще адресират и ще се извърнат към цялостната акция, която Русия води към страните-членки на Европейския съюз. По-скоро виждам такава да бъде реакцията в сравнение с да се конкретизира избран случай. Според мен, той ще бъде представен в общия отчет, който ще бъде направен и от Европейската комисия, и от Европейския парламент, само че не считам, че той ще бъде единственият посочен като подобен. Смятам, че ще бъде просто в листата на случая, които Европейската комисия ще означи като вражески акт на Русия към  Европа.  

И да ви върна още веднъж към опасността за живота на журналиста Христо Грозев. Той изрази своите опасения, показа, че му е препоръчана помощ, сигурност в Австрия и Швейцария, в случай че не ме лъже паметта, или може би Швеция. Но това на процедура значи, че той се опасява. Един тип към този момент върху него е оказан психически напън поради това, че той се опасява за живота си. Защо обаче вие по този начин не виждате такава опасност и не бихте сравнили този случай със случая с въоръжения търговец Емилиян Гебрев?  

Да, дублирам това, че както методът, по който работят съветските специфични служби зад граница, които са ангажирани с подобен вид дейности, ние успяхме в действителност да научим от вас, медиите, към този момент за подхваната офанзива против личността на господин Грозев. Спомняте си, още веднъж споделям, отравяне, взривяване на хранилища и така нататък По-скоро очевидно в действителност оповестяването му за зложелател на съветската страна несъмнено е за заплашване, и той несъмнено го приема като подобен. Но това, че той самият не се обръща за протекция, отбрана, прикриване на неговата идентичност и скриването му въобще от публичен взор демонстрира, че да, той се тормози, обикновено е когато такава сериозна страна те афишира за собствен зложелател, само че въпреки това считам, че той самият прави оценка тази опасност за по-скоро административна в сравнение с действителна опасност за живота му.  

Да, може би това публично беше разгласен за търсене от съветската страна на процедура по един или различен метод това е застраховка за неговия живот, по този метод афиширано .  

Само да допълня, че в случай че си спомняте белоруски публицист беше свален от аероплан, който прилиташе над територията на Беларус, в случай че си спомняте, единствено преди няколко години – опозиционен публицист от Беларус беше на полет, който излетя  беше на път за Варшава, за Полша. Прилитайки над Беларус той беше наложително да кацне, и надлежно този публицист беше задържан. Така че да, още веднъж споделям, има опасност за това, в случай че в действителност той пътува някъде или има по-свободно придвижване и доближи до страна, която е другарска и сътрудници на съветските служби, той въпреки всичко да има опасност да бъде задържан и екстрадиран в Русия. Но това не значи директна опасност за неговия живот. Говорим за опасност той да бъде задържан някъде в територията на другарска страна на Русия и екстрадиран в Русия.  

Да, разбрах ви прелестно. Няма директна опасност за живота му. Т.е. не съществува заплаха той да бъде токсичен или премахнат по някакъв метод.  

Руските служби не го предизвестяват авансово когато го вършат. Поне това е практиката в последните години.  

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР