Случаите на заболели от скарлатина във Варна растат с особено

...
Случаите на заболели от скарлатина във Варна растат с особено
Коментари Харесай

Случаите на скарлатина във Варна растат, децата са най-засегнати

Случаите на болни от скарлатина във Варна порастват с изключително бърз ритъм през последните седмици. Според данните на Регионалната здравна ревизия за интервала 10 – 16 февруари са регистрирани 86 заболели при 30 за предходния интервал . От началото на годината досега случаите за общината и региона са над 150 при един за същия интервал на 2022 година.

За страната случаите за същия времеви обсег са над 1400. Те са с 1300 повече по отношение на първите шест седмици на предходната година, сподели информация на Moreto.net с данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Причината за увеличената заболеваемост важи и за всички други типове вирусни инфекции, които се предават по въздушно-капков път.

Вече не се ползват строги противоепидемични ограничения , каквито се съблюдаваха през последните години поради COVID-19. Отмяната на най-важната мярка „ носене на защитна лицева маска “ дава късмет за елементарно разпространяване и интензивно нахлуване на разнообразни въздушно-капкови инфекции с бактериални и вирусни причинители.

Най-засегнати от скарлатина са децата в детските градини и в началните учебни класове , сподели за Moreto.net шефът на Регионалната здравна ревизия проф. Цонко Паунов.

В образователните и детските заведения се съблюдават ограниченията по Наредби за попречване разпространяването на сходен жанр инфекции. Прави се стерилизация на пространства и повърхности, организира се филтър от здравно лице, включващ обзор на гърло, следене за поява на обрив и други присъщи признаци в интервала на карантината. Болните деца не се одобряват.

При 10% от пациентите със скарлатина се стига до затруднения като ендокардити, глумерулонефрити или ревматоидни болести, уточни проф. Паунов. Обикновено се развиват на идващ стадий след самото преболедуване. Това е повода да се изисква наблюдаване и следене от персоналните лекари в границите на месец след боледуването.

При скарлатината човек може да е притежател на стрептококи (бактерии) без да има демонстрация на признаци. Смята се, че той също може да бъде инфектиран, само че в по-малка степен от показалия признаци субект.

Има микробиологични проби, които могат да открият съществуването на стрептококус пиогенес . Преди време са били прилагани наложително при определяне на огнище на болестта. Сега се постанова карантина в група в детска градина, където е открит случай на скарлатина. След това в границите на седмица всекидневно се наблюдават интензивно всички контактни за демонстрация на признаци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР