Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи пред БНР

...
Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи пред БНР
Коментари Харесай

Кантарджиев изключи поставянето на тетанус след ухапване от кърлеж

Случаите на ухапани от кърлежи се усилват, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – консултант по здравните въпроси на Столична община.

„ Важно е да създадем три неща. Първо – да не придвижват доста заболявания. Второ – незабавно да бъде свален кърлежът. Трето – незабавно да бъде направена профикалтика – еднократно взимане на доза антибиотик, с цел да се понижи опцията да се развие инфекцията “.

По думите му няма увеличение на Лаймската болест – 30 случая от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска тресчица. Тази наклонност би трябвало да се резервира, безапелационен бе той в изявление за предаването „ Преди всички “.

Като най-важно за това проф. Кантарджиев уточни, че не би трябвало да се върви в тревните площи. Децата не би трябвало да се пускат да играят в тревата, а в случай че са играли там, по-късно незабавно би трябвало да бъдат тествани, акцентира той.

Като се махне кърлежът, не би трябвало да се употребява йод, означи още специалистът. Това е по този начин, тъй като няколко дни след захапване би трябвало да се следи мястото – да не настъпи зачервяване, отичане или друга реакция.

Не е нужна и инжекция за тетанус, каквато се предлага в някои болнични заведения, безапелационен е проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР