Случаите на новозаразени с коронавирус на Балканите се увеличават с

...
Случаите на новозаразени с коронавирус на Балканите се увеличават с
Коментари Харесай

COVID-19 настъпва сериозно на Балканите

Случаите на новозаразени с ковид на Балканите се усилват с всеки минал ден, нараства и броят на жертвите.

Със започването на образователната година обстановката ще се усложнява, предизвестяват епидемиолозите и още веднъж предлагат да се форсира имунизацията и ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид да се съблюдават прецизно. Приети бяха и нови ограничаващи ограничения, изключително за неимунизираните хора и много строги ограничавания в някои от страните, оповестява Българска телеграфна агенция.

Учебната година в ГЪРЦИЯ стартира при строги ограничения за сигурност от разпространяване на КОВИД-19. В разпоредба на министерството на образованието, която ще бъде в действие най-малко към този момент до края на юли, се дефинира, че защитните маски са наложителни за всички преподаватели, за учениците от всички класове, за целия учебен личен състав и за външните гости както в пространствата на закрито, по този начин и в откритите пространства на учебните заведения. Без маска децата ще бъдат единствено по време на хранене и в часовете по физкултура, като тогава ще би трябвало да бъде обезпечено спазването на отдалеченост. Неваксинираните възпитаници ще би трябвало да си вършат два независими безвъзмездни теста седмично. Неваксинираните студенти ще би трябвало да си вършат два лабораторни теста седмично за своя сметка на цена от 10 евро.

От тази седмица в Гърция неимунизираните лица против КОВИД-19 са допускани във вътрешните пространства на кина, заведения за хранене и питейни заведения единствено против негативен тест за ковид, изработен през последните 48 часа. Правителството се надява, че с новите ограничения ще овладее разпространяването на ковид без да лимитира икономическата и обществената интензивност.

Фокусът на новите ограничения е в дейностите на закрито, които ще работят обикновено, като игрища, киносалони и театри, само че също и на работното място, в заведенията за хранене, изложбените пространства, фитнесите и други. Правителството желае да обезпечи независимост на придвижване на хората, които са имунизирани.

Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са имунизирани, ще би трябвало да си вършат бърз тест за ковид един път седмично. Тестът може да бъде изработен в частен диагностичен център на цена от 10 евро.

Неваксинираните учители и чиновници в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната промишленост ще би трябвало да си вършат два бързи теста седмично за своя сметка в частни диагностични центрове на цена от 10 евро.

Работодателите имат законово право да се осведомят дали техните чиновници са имунизирани или не. Работодателите също по този начин са задължени да потвърдят валидността на документите за негативен резултат на теста на неимунизираните чиновници. Работодателите ще употребяват безплатното държавно приложение за коронавирус, с цел да сканират цифровите документи за имунизация.

По отношение на театри, киносалони и музеи - неимунизираните клиенти могат да влизат в тях единствено с отрицателен тест от последните 48 часа. Управителите на сходни институции имат право да лимитират достъпа на хора - за имунизирани и преболедували достъпът може да е 100 %, при разбъркан достъп (ваксинирани и неимунизирани с отрицателен тест) институцията работи с понижен потенциал.

Фитнесите на закрито ще работят за имунизирани лица и преболедували. Неваксинираните клиенти ще би трябвало да показват негативен резултат от тест от последните 48 часа.

Предпазни маски би трябвало да бъдат носени на всички закрити и открити публични места, където се събират хора.

От тази седмица в Гърция бе отворена онлайн платформата за насрочване на имунизация с трета доза ваксина против КОВИД-19. Мярката се отнася за към 285 000 души с злепоставен имунитет.

По данни на синдикатите имунизираните учители в Гърция са към 85 %. Ваксинираните възпитаници във възрастовата група 12-14 години са 13 %, а в групата 15-17 години - 25 %.

В ТУРЦИЯ до момента са сложени над 100 милиона дози ваксина против КОВИД-19 като две дози са получили над 40 милиона души, сочат данните на уеб страницата на здравното министерство на страната.

83,42 % от турското пълнолетно население са получили най-малко една доза ваксина против ковид, а реимунизирани са 65,47 %.

Учебната година стартира присъствено, към този момент върви по проект, при прецизно съблюдаване на ограниченията против разпространяването на ковид след 18-месечно спиране (учениците учеха онлайн).

Турският министър на образованието Махмут Йозер означи, че до момента нито едно учебно заведение не е било затворено. Миналата седмица министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа сподели, че в учебните заведения ще бъдат осъществявани проби учениците на инцидентен принцип и със единодушието на родителите.

Част от ограниченията плануват учителите и учебният личен състав да бъдат подлагани на PCR-тестове два пъти седмично, а на родителите не е разрешено да влизат в учебните заведения, в случай че не е извънредно належащо.

Около 70 % от учителите са изцяло имунизирани против КОВИД-19, а над 90 % са с сложена първа доза ваксина. 4,4 % от преподавателите са прекарали КОВИД-19.

В Турция към този момент са сложени близо 102 милиона дози ваксини против КОВИД-19.

Националният комитет за изключителни обстановки в РУМЪНИЯ реалокира нощес България от алената в жълтата зона на листата страни с нараснал епидемиологичен риск от КОВИД-19. Това значи, че при идване в Румъния българските жители би трябвало да показват дигитален документ за имунизация, документ за преболедуван коронавирус или негативен PCR-тест, изработен през последните 72 часа и няма да бъдат поставяни под карантина.

Националният комитет за изключителни обстановки утвърди през вчерашния ден и решение, съгласно което ще се изисква наложително показване на зелен документ за КОВИД-19 за достъп до избрани стопански действия в обитаемоте места, където равнището на заболеваемост е сред 3 и 6 на 1000 поданици.

Решението на комитета планува достъп до съответните действия да имат единствено лицата, които са имунизирани, тествани или са минали през заболяването.

При тези условия се планува спортните надпревари на закрито или намерено с присъединяване на аудитория да се организират при запълване на до 30 % от оптималния потенциал на пространството, наложително носене на маска и съблюдаване на отдалеченост от 1 метър сред феновете.

Кината, театрите и концертните зали ще работят с до 50 % от потенциала и наложително носене на маска. При образуване на концерти и представления навън ще се позволяват до 1000 фенове, които също би трябвало да носят маски.

На частни събития на закрито като сватби, кръщенета и така нататък ще могат да се събират до 200 души при обезпечаване на най-малко 2 квадратни метра на човек.

В образователни курсове и уъркшопове на закрито ще могат да вземат участие до 150 души, а навън - до 200. На конференции в закрити пространства ще могат да се събират до 150 души. Организиране на манифестации и демонстрации се позволява с присъединяване на до 100 души.

Ресторантите и кафенетата на закрито могат да работят в интервала 05.00-02.00 часа с до 50 % от потенциала. Във фитнес залите, спортните зали и басейните на закрито също се позволява потребление на до 50 % от потенциала.

При заболеваемост сред 3 и 6 на 1000 души се разрешава достъп единствено на имунизирани лица до питейни заведения, клубове и нощни заведения, които ще могат да работят в интервала 05.00-02.00 часа с до 30 % от потенциала си, и до игралните зали, които ще могат да работят в същия часови период с до 50 % от потенциала си.

Окончателното решение за използване на ограниченията ще бъде взето на държавно съвещание.

Националният координатор на имунизационната акция против КОВИД-19 в Румъния доктор Валериу Георгица заяви, че единствено 15 % от децата и юношите в Румъния са имунизирани против новия ковид. По думите на доктор Георгица този % е " явно непълен ". Той уточни, че досега към 5,32 милиона души в Румъния са имунизирани с най-малко една доза. В момента работят 583 имунизационни центъра, които имат потенциал за имунизация на към 85 000 души. Към това се прибавя опцията за имунизация посредством мобилни екипи или в кабинетите на персоналните лекари, посочи Георгица.

Той посочи, че над 80 % от случаите на коронавирусна зараза и над 92 % от смъртните случаи са регистрирани при неимунизирани лица.

Заради трагично влошената епидемиологична обстановка в ЧЕРНА ГОРА през последните седмици управляващите взеха решение да вкарат по-строги ограничения, които да предотвратят разпространението на ковид, измежду които и по-строги правила за влизане в страната от тази седмица, които ще продължат до 24 септември.

Влизането в Черна гора ще бъде допустимо, в случай че жителите на Черна гора и чужденците извършват едно от плануваните условия, а те са: да са минали 14 дни от реваксинация с ваксини, които се одобряват в две дози, или 14 дни от имунизация с ваксина, която се дава в една доза.

Министърът на опазването на здравето на Черна гора Йелена Боровинич Бойович заяви, че здравните управляващи са решили да дадат приоритет на имунизацията вместо на полицейски час на територията на страната. Тя сподели на конференция, че новината е, че в бъдеще няма да се признава статута на частична имунизация / една доза/ и в комерсиалните центрове ще може да се влиза единствено в случай че е изпълнено едно от предписаните условия.

Сред тях са отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа или положителен PCR тест който е по-стар от 14, само че не по-стар от 180 дни или лицето да има отрицателен бърз тест, не по-стар от 48 часа.

Сватби ще може да се честват с до 100 души на закрито при осъществяване на едно от изискванията, до момента в който броят на присъстващите в градините на заведения за хранене не е стеснен.

В нощни заведения и нощни клубове ще могат да влизат единствено тези, които извършват едно от изискванията при ограничаване на броя на хората до 100, а същото важи и за комерсиалните центрове.

От 15 септември СЛОВЕНИЯ вкара строги ограничения против разпространяването на КОВИД-19, в това число представянето на КОВИД удостоверения. Според Института по публично здраве на Словения седмичната заболеваемост е 505 на 10 хиляди, което класира страната в тъмночервена зона съгласно класификацията на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Министърът на стопанската система Здравко Почивалшек разгласи, че всички работещи в държавния бранш, които директно работят с други хора, би трябвало или да са имунизирани, или да имат документ за преболедуван КОВИД-19.

Министърът уточни, че държавната администрация ще бъде първата, която ще покаже, че това може да се направи, защото законите разрешават такова условие от чиновниците, които работят с хора.

Почивалшек сподели, че към този момент няма да се вкарва локдаун поради пандемията от ковид, акцентирайки, че в този момент е допустимо пандемията да се победи със здравни ограничения.

Той посочи, че от една страна в страната има задоволително ваксини, а въпреки това не може да се чака, че страната ще оказва помощ на стопанската система великодушно както преди.

Новите ограничения постановат представянето от всички работещи на документ за имунизация, преболедуван КОВИД-19 през последните шест месеца или отрицателен тест за ковид.

Словенските медии оповестяват и че държавното управление е решило да вкара правилото единствено имунизирани, преболедували или тествани водачи да могат да наливат бензин в колите си. От това предписание са изключени единствено водачите в интернационалния превоз, които са задължени да носят маски.

До момента в Словения са имунизирани 44,5 % от общото население.

Всички учители и възпитаници в главните и междинните учебни заведения в СЪРБИЯ са задължени да носят маски. Изключение са единствено учениците, които не могат да носят маски по здравословни аргументи, само че това би трябвало да бъде доказано от доктор от съответната компетентност.

Броят на инфектираните учители и възпитаници се усилва с всеки ден, както и броят на класовете, които минават на онлайн образование в период от 10 дни заради разпространяването на вируса.

В някои учебни заведения класовете са минали напълно на онлайн образование.

Сърбия се готви да вкара коронавирус документи, само че дефинитивно решение още не е взето. Ако бъдат въведени, коронавирус документите ще бъдат представяни при влизане в обекти, в които има огромна опция за заразяване. Това са нощни клубове, питейни заведения, кафенета, заведения за хранене на закрито, посочи министър председателят Ана Бърнабич.

Тя съобщи, че епидемиологичната обстановка в Сърбия се усложнява и имунизацията е единственият отговор на пандемията. Досега с първа доза са имунизирани към 52,2 % от популацията на Сърбия, с две дози - 50,1 %, а трета доза са получили към шест %.

С този % на имунизация не може да останем постоянни, предизвести Бърнабич.

Заради неподходящата епидемиологична конюнктура в КОСОВО образователната година се отсрочва с още две седмици, до 26 септември, детските градини и занималните ще бъдат затворени, заяви министърът на опазването на здравето Арбен Вития.

Сред новите ограничения е и възбрана на присъствено образование в университетите, която се отнася и за държавните, и за частните университети, заяви министърът.

" В фамилиите, в които и двамата родители на дете, което върви на детска градина, работят, единият родител е освободен от задължението да върви физически на работа в интервала от 13 до 26 септември ", заяви Вития.

Той добави и че остава в действие полицейският час от 22 часа до 5 сутринта.

Броят на новозаразените с ковид понижава, само че епидемиологичната обстановка остава нестабилна, сподели министърът.

РЕПУБЛИКА КИПЪР е постигнала европейската цел за имунизиране на 80 % от популацията против КОВИД-19 най-малко с една доза от имунизациите, съобщи министърът на опазването на здравето Михалис Хаджипантелас. Министърът изрази удовлетворение от хода на имунизацията и оптимизъм за хода на пандемията в страната. Той сподели, че в идващите 2-3 седмици и изцяло имунизираните ще доближат 80 %.

Според Хаджипантелас Кипър е измежду страните, които са постигнали европейската цел, което дава мотив за оптимизъм за обстановката по време на наближаващите зимни месеци.
Близо 56 % от възрастното население в Севернокипърската турска република, приета само от Турция, са получили най-малко една доза ваксина против КОВИД-19, а 53,1 % са имунизирани с две дози, оповестява в. " Сайпръс мейл ".

В понеделник кипърските турски управляващи оповестиха, че 212 117 души, или 55,53 %, са с първа доза, а 202 846 души са получили и двете дози от имунизацията.

Здравните управляващи оповестиха, че усилват мобилните имунизационни пунктове, с цел да улеснят имунизацията.

Кипърските турски управляващи ползват от 27 септември така наречен Адапас, който е наложителен за жителите на северната част и за хората, идващи от чужбина.

От понеделник неимунизираните лица не се позволяват в казина, питейни заведения, клубове, спортни зали, игрища и други спортни уреди.

Първа доза ваксина в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА е направена на 670 хиляди души, а с две дози са към 448 хиляди жители на страната, демонстрират данните от институтите за публично здраве на двете босненски съставни елементи - Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, както и от окръг Бръчко, написа белградският вестник " Новости ". Това значи, че в Босна и Херцеговина с една доза са под 27 на 100 от популацията, а с две дози едвам 18 на 100 от пълнолетното население. Определен брой жители са имунизирани в Сърбия, само че към момента няма данни за какъв % става въпрос, добавя изданието.

Ситуацията е малко по-добра в Република Сръбска, където до 10 септември с една доза са имунизирани 367 292, или 39,5 %, а с две дози 209 748 или към 22,5 % от пълнолетните жители.

Във Федерация Босна и Херцеговина до 5 септември с една доза са 367 292, а с две дози 209 748 души, до момента в който в окръг Бръчко до 10 септември с една доза са 13 799, а с две - 10 245 души. Във Федерация Босна и Херцеговина 86 на 100 от умрелите са над 60 годишна възраст, а съгласно наличните данни единствено 36 от популацията в тази група са имунизирани с една доза, до момента в който с две са 25 на 100, написа още " Новости ".

Броят на инфектираните в АЛБАНИЯ пораства през последните няколко седмици. Нови 995 случая са регистрирани за ден при последните проби, осъществени в страната. От началото на пандемията в Албания досега са открити 158 431 инфектирани, а 2553 са смъртните случаи, породени от ковид - по данни на Световната здравна организация. Според World in Data изцяло имунизирани са 24,8 % от жителите на Албания.

Европейската комисия призна албанските документи за имунизация против Коронавирус -19 като еквиваленти на цифровото уверение в границите на съюза. Решението влиза в действие неотложно. Албанските документи ще бъдат интегрирани в цифровата система на Европейски Съюз и признати като издадени от съюза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР