Случаите на морбили у нас станаха 460 и около 100

...
Случаите на морбили у нас станаха 460 и около 100
Коментари Харесай

Случаите на морбили станаха 460, София-област излезе начело

Случаите на морбили у нас станаха 460 и към 100 от тях са в доимунизационна възраст. Това заяви в полемика за ваксинопредотвратимите болести проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и основен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.
В Благоевградско - огнището, от което гърмежите потеглиха, случаите са общо 135 и последователно затихва. Начело със 165 заболели досега излиза София окръг. В Бургас се потвърдиха 5 случая с генотип от Украйна.
Във Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Перник, Монтана са се разболели по няколко души, изясни проф. Кантарджиев. Той отличи организацията на противоепидемичната полити на здравните управляващи в Перник. Там първата им стъпка е била да се ревизира дали всички ангажирани с контакти с евентуални инфектирани са били ваксинирани. Нямат и разминавания в докладите за имунизирани случаи и действителната обстановка с болните.
Вероятността за неврологично затруднение след морбили е висока и от време на време отсрочена във времето, макар че приблизително 1 от 1000 боледуващи деца умира още по време на болестта.
В момента невролозите се сблъскват с затрудненията на епидемията от 2010 година у нас, обърна внимание проф. Кантарджиев.
От видимо елементарен за париране индивидуален случай на импорт на морбили в България от Македония тази година сега има забележителен брой заболели. Така се наредихме на 6-о място в Европа, сподели доцент доктор Ангел Кунчев, основен здравен държавен контрольор на България. Над 75 от заболелите у нас са ромски деца, останалите - от фамилии, в които има съмнение към имунизациите - така наречен антиваксъри.
Има данни за разболели се 10-15% ваксинирани съгласно регистрите. Но тези доклади няма по какъв начин да са истина. На 1000 случая е допустимо един ваксиниран с двете дози да не развие имунен отговор, изясни доцент Кунчев. "Взривовете се оказаха полеви тест за това какъв брой добре работи системата в обособените региони. "
Морбили потегля от дете на македонско семейство, пристигнало на отмора при другари в Разлог. Но първоначално не е било ясно, че е с шарка, защото характерният обрив се появява на 4-5 ден след началото на инфекцията. Детенцето подвига температура, подкашля - типична картина за кое да е респираторно заболяване, и фамилията си потегля.
Но се разболяват контактувалите с него деца на българското семейство и са признати в болничното заведение в Разлог. Шарката още не е показала типичната картина и тъй като децата са настанени дружно с другите деца в общо поделение, се заразяват 16 деца.
Подобна обстановка въпреки с по-малък брой инфектирани се повтори и в други обитаеми места. В Окръжна болница да вземем за пример има заразни даже измежду личния състав - с изключение на лекари и сестри и рентгенови лаборанти даже чиновници от защитата, които подвигат бариерата, сподели доцент Кунчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР