Случаите на морбили са се увеличили с 50% през 2018

...
Случаите на морбили са се увеличили с 50% през 2018
Коментари Харесай

Случаите на морбили са се увеличили с 50% през 2018 г., предупреждава СЗО

Случаите на морбили са се нараснали с 50% през 2018 година , предизвестява Световната здравна организация (СЗО), представена от " Ройтерс ".

Организацията сигнализира, че полаганите от държавните управления старания за прекъсване разпространяването на морбили не са задоволителни.
 5 деца с морбили признати в софийска болница
5 деца с морбили признати в софийска болница

Те не са били имунизирани

Здравната организация към Организация на обединените нации акцентира, че предварителните данни демонстрират притеснителна наклонност към разпространяване на болестта на международно равнище, в това число и в богатите страни, където исторически е на високо равнище достъпът до ваксини.

" Нашите данни демонстрират, че има значително нарастване на случаите на морбили. Ние записваме това във всички райони ", разгласи Катрин О`Брайън, шеф на отдела за имунизация и ваксини към СЗО.

По думите й това не е изолиран проблем.

Тя добавя, че по-малко от 10% от действителните случаи на заболяването са обявени.

Когато забележим, че записаните случаи са се нараснали с 50% , ние знаем, че се движим в неверната посока, разясни представителят и добави, че действителният брой на разболелите се е " милиони ".
 Още 12 деца със подозрения за морбили в Благоевградско Обновена
Още 12 деца със подозрения за морбили в Благоевградско

В страната са обезпечени задоволително количества ваксина за морбили

Държавите би трябвало да оповестят случаите на морбили за 2018 година до април, с цел да бъдат регистрирани в Организация на обединените нации. Но организацията акцентира, че получените досега данни демонстрират, че 229 000 случая са обявени в съпоставяне със 170 000 за 2017 година

През 2018 година смъртните случаи от морбили по света са 136 000 , демонстрират данните на СЗО. Заразното заболяване може да аргументи тежка диария, пневмония и загуба на зрение. При някои случаи стига до съдбовен край. Морбили е " значима причина за детската смъртност ", съгласно организацията. Заболяването може доста елементарно да бъде предотвратено с две дози " безвредна и ефикасна " ваксина , която се употребява от 60-те година на XX век, твърдят от Световната здравна организация.
 Случаите на морбили с разнообразни източници на зараза
Случаите на морбили с разнообразни източници на зараза

Здравните органи наблюдават 145 лица, били в контакт със инфектираните

До 2016 година случаите на морбили непрекъснато намаляваха, само че от 2017 година броят им набъбна . Има доста нарастване в Украйна, Мадагаскар, Демократична република Конго, Чад и Сиера Леоне.

Само в Мадагаскар от октомври 2018 година до 12 февруари 2019 година са регистрирани 66 278 случая и 922 умряли.

В по-бедните страни и в страните с спор неналичието на достъп до ваксина е проблем , предизвестяват от здравната организация.

В Европа и богатите страни специалисти показват като причина казуса с разпространяването на дезинформация за имунизацията.
 Регистриран е случай на морбили и у нас
Регистриран е случай на морбили и у нас

Заразена е 37-годишна жена от София

Появата на болестта в някои страни се свързва с безоснователни изказвания, че имунизацията води до аутизъм , което се популяризира в обществените мрежи от членове на по този начин нареченото " антиваксърско " придвижване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР