Случаите на домашно насилие се увеличават. Жертвите придобиват все по-голяма

...
Случаите на домашно насилие се увеличават. Жертвите придобиват все по-голяма
Коментари Харесай

Адвокат Йорданка Бекирска: Насилниците ще бъдат извеждани от жилището за до 1,6 г., независимо дали е тяхно

Случаите на домашно принуждение се усилват. Жертвите получават все по-голяма храброст да подават тъжби.

" Превенцията против домашното принуждение ще стане действителност от 1 януари 2024 година Тогава страната ще вземе съществена роля в предварителната защита със специфични органи за това. Сега се работи в тази посока, определен е този народен съвет, огромният препъни камък е кой ще управлява активността ", разяснява адвокат Йорданка Бекирска в студиото на  " Денят ON AIR ".

Според нея сигналите са повече, защото от ден на ден хора съумяват да дефинират, че са жертва н домашно принуждение, към което преди този момент са били толерантни. 

" Вече ще се работи и с причинителите по стратегии да преодоляване на насилието. Идеята на закона постоянно е била да има предварителна защита. Често има случаи, в които жертвата споделя " ние си оправихме връзките ". Това го разрешава и законът сега. Над 41% от подалите тъжба я отдръпват по доста аргументи, измежду които и боязън. Важно е да не одобряваме едни голи думи за извинени, а жертвата да търси качествена отбрана. Прошката върви дружно с насилието. Един ден се случва, на другия ден има опрощение и поправката е за къс интервал, минават 7-14 пъти ", уточни юристът.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че не са редки случаите насилниците да се поправят и да има опция да останат с жертвата. Но този миг идва, когато насилникът осъзнае, че е подобен и има предпочитание да се поправи.

Защитникът добави, че сега доста жертви на принуждение вземат решение да се извърнат за протекция към полицията, вместо към съда. Но съдът е този, който може да наложи възбрана на насилника да приближава жертвата.

" Ще има съществени образования, хора, които ще работят особено за това. Сега в РПУ работят като при всяко друго закононарушение.  Домашното принуждение към този момент е в специфичен закон, който дава незабавна отбрана и следва да покрие всички рискове, които съществуват ", сподели още Йорданка Бекирска.

Кризисни центрове за жертви на принуждение са доста малко, само че задачата е не жертвата да бъде извеждана, а насилникът да бъде лишават от правото да употребява жилището, без значение чия благосъстоятелност е то. 

" На лицето, което става в жилището, му се дава опция да смени ключалката, което към този момент не се смята за безчинство. Проблем е какво се случва на улицата. Максималният ограничаващ интервал ще бъде 18 месеца. През това време насилникът ще работи с психолог, по профилирани стратегии, със обществени чиновници ", посочи юристът. 

Насилниците ще влизат в специфичен лист, в който ще се събира информация и за минали случаи на домашно принуждение. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР