Случаите на COVID-19 в България вече са 1437. През последните

...
Случаите на COVID-19 в България вече са 1437. През последните
Коментари Харесай

50 нови случая на COVID-19 у нас, трима души още са починали

Случаите на COVID-19 в България към този момент са 1437. През последните 24 часа са потвърдени още 50 нови случая. Активните области са 9.

Това съобщи на брифинг генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за битка с ковид.

Общият брой на инфектираните лица в България са 1437. Активни са 1134.
В София са открити 13 случая, двама в Пирогов, двама във ВМА, 1 в Александровска, амбулаторните са 8. В Пловдив има 11 новозаразени. Установен е клъстър от две семейства в с. Брестовица. Заразяването им се свързва с идване на хора от Германия. Във Видин има нови 10 случая, настанети в МБАЛ. В Плевен с COVID-19 има инфектирани 8, 6 от завода " Мизия ". Сливен - 3, Враца -2, Благоевград - 1, Хасково - 1, Ямбол - 1.

Шест са новите случаи на инфектирани деца. Нито едно от тях не е в болница.

За денонощието има нови трима умряли и по този начин общата численост става 61. Те са имали съпътстващи болести. Те са: 60-годишна жена от ВМА - Сливен с хронична сърдечна непълнота и исхемична болест на сърцето; жена на 58 години, настанена в " Пирогов " с артериална хипертония и 70-годишен мъж със сърдечна непълнота в Пловив, който е от Брестовица.

Пет са новите случая на инфектирани хора от медицинския личен състав. Те към този момент стават 155.

Излекувани са към този момент общо 243 лица - 21 повече за денонощието. От ВМА - София са 2 пациенти. В Сливен - 6, Видин - 2. По данни на РЗИ са излекувани 11, чиято карантина е изтекла.

Изследваните проби за последното денонощие са 859. До през вчерашния ден са били 44 349, в този момент са 45 208, което е 6 458 изследвани лица на милион население, в случай че сметнем, че популацията на България е 7 милиона.

Относно връщането на децата в клас, ген. Мутафчийски разкри, че все още общото мнение е, че към края на май месец ще се положат изпитите след 7 и 12 клас. " Няма да има вмасово връщане на възпитаници в клас ", разкри той.

На въпрос дали ще има смяна в метода на обявяване на информацията, обвързвана с ковид инфекцията, ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че от три седмици се желае смяна. " Факт е, че информирането е доста положително, тъй като хората се срещат, само че информацията носи и стрес ", изясни той и добави: " Не ни е разрешено да манипулираме данните. Цял живот сме поднасяли недобри неща на нашите пациенти. Дори и когато сервира положителни вести, ние сме заливани от страсти. И това обаче ни носи стрес. Напълно осъзнаваме, че омръзнахме на нашите съграждани, а и носителите на неприятни новини ги убиват. Ще ни убият! Аз се оправдавам, че вестите не са оптимистични. Знам изказванията - дребна е заболеваемостта, пресилени са ограниченията поради ниската численост, само че всичко е в резултат на напъните на медиците. И това е фактът. Едно нещо сигурно може да се твърди - в България се следи ниска смъртност. Факт е, че умрелите са с други болести, само че те нямаше да умрат на следващия ден или след година ", сподели той.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри също по този начин, че се разискват най-различни ограничения и то с небосвод - септември, октомври, ноември. Коментират се даже и нещата към браншове, които изцяло са замряли, показа той. Шефът на щаба разкри, че няма причина все още към 1 май да се отстранен контролно-пропусквателен пункт - та на регионалните градове.

Всяко отхлабване на ограничения крие риск, съобщи още ген. Мутафчийски по отношение на възобновяване на плановите интервенции. По думите му, в този момент е нужна извънредно огромна смяна на работата. " Нито децата могат да останат без ваксина, нито бременните без своите гинеколози, само че би трябвало да се работи рационално ", сподели още той.

За използването на кръвна плазма към момента се обезпечава организация, както и набиране на доброволци, които имат антитела, защото не всички преболедували имат такива, разгласи ген. Венцислав Мутафчийски.

Д-р Ангел Кунчев разкри, че има позитивни проби от полет, осъществен на 26 април на българска самолетна компания по линията Амстердам-София. Той помоли всеки, който е пътувал или има информация за този полет, бил е контактен с лица от него, да се обърне към РЗИ.

Във връзка със заканите, които е получавал за живота си, ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че те са негов проблем и на никой различен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР