Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска

...
Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска
Коментари Харесай

БНТ: Почина едно от заразените с менингит деца в столична детска градина

Случаи на деца, позитивни за бактериален менингит затвориха краткотрайно детска градина номер 37 " Вълшебство " в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 чиновници в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията посочили, че 16 деца и трима възрастни са позитивни, добавя Българска национална телевизия.

Веднага след определяне на позитивните случаи е проведено проучването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била проведена онлайн среща с в допълнение уточнения.

" Фактически обясних на хората, че това е носителство, сега не заплашва живота, защото в Националния център по заразни заболявания изследвахме към 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дни би трябвало да взимат антибиотик, общоприета международна процедура ", сподели за " По света и у нас " проф. Тодор Кантарджиев.

Днес са били изследвани 250 девойки и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се чакат до 48 часа.

" Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в фамилията - братчета и сестричета. Всичко им обясних, споделих им, че това се случва, че годишно сме имали постоянно такива случаи, които би трябвало да се лимитират, с цел да няма повече изумени деца ", сподели проф. Кантарджиев.

Според специалистите съществуването на този микроорганизъм в носоглътката не заплашва директно здравето и живота на децата, само че се ползва профилактика с антибиотици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР