Словашката президентка Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се обявиха

...
Словашката президентка Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се обявиха
Коментари Харесай

Новото словашко правителство настоява за закриване на спецпрокура...

Словашката президентка Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се оповестиха срещу решението, акцентирайки, че то е в прорез с правилото за господство на закона.

 

Според утвърденото изменение профилираната прокуратура би трябвало да прекрати активността си до 15 януари следващата година. Прокурорите от нея ще се реалокират под шапката на основния прокурор, а териториалните подразделения на профилираната прокуратура ще поемат случаи, които не са финализирани. За да влезе в действие закриването на тази прокуратура, е нужно изменението в Наказателния кодекс да бъде утвърдено от Народното събрание и от президента на страната.

 

Трипартийната коалиция, която сформира държавното управление на Словакия, има болшинство в Народното събрание. Президентката Чапутова може да наложи несъгласие върху измененията или да ги оспори в Конституционния съд. Управляващата коалиция обаче може да обезсили ветото й с нормално болшинство при вероятно гласоподаване, написа АП.

 

Припомняме, че Роберт Фицо стана министър-председател на Словакия за четвърти път, откакто белязаната му от спорове лява партия " Смер - обществена народна власт " ( " Посока - обществена народна власт " ) завоюва парламентарните избори, създадени в страната на 30 септември. Предизборната му стратегия бе искрено проруска и антиамериканска.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР