Словакия разпусна своята служба за борба с корупцията (СБК) въпреки

...
Словакия разпусна своята служба за борба с корупцията (СБК) въпреки
Коментари Харесай

Въпреки критиките на ЕС: Словакия закри службата за борба с корупцията

Словакия разпусна своята работа за битка с корупцията (СБК) макар опасенията на Европейския съюз, само че наподобява малко евентуално скоро да се сблъска с огромни финансови наказания, сходни на тези във връзка с Унгария, за нарушение на правилата на правовата страна, съобщи Ройтерс.

Премахването на СБК е част от по-широка смяна на наказателния кодекс, която министър председателят Роберт Фицо прокара макар митингите на обществеността и предизвестията на Европейски Съюз.

Критиците споделят, че Фицо вреди на демокрацията по същия метод, както го направи министър председателят Виктор Орбан в прилежаща Унгария, необятно считана за „ ужасното дете “ на Европейски Съюз след години на вражди с блока за демократични права и стандарти.

Европейската комисия замрази към 20 милиарда евро от помощта за Будапеща поради накърняване на демократичния надзор и салда в унгарското общество.

Източници от Брюксел обаче не чакат скоро сходно наказване против Словакия, защото Фицо теглеше линията другаде.

„ Би било прибързано да се подхващат огромни наказателни стъпки. В момента не виждаме Словакия като главен проблем във външните работи, що се отнася до оправянето с Украйна да вземем за пример “, съобщи посланик от Европейски Съюз, поискал да остане неизвестен.

Фицо и Орбан споделят рецензиите си към Украйна и благосклонна политика във връзка с Русия. Но до момента в който първият резервира тези мнения за своята вътрешна публика, унгарският министър председател нееднократно сътвори проблеми по пътя на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна и глобите против Русия.

Все още от Европейска комисия не са коментирали новината.

Фицо е бил министър-председател на Словакия три пъти преди този момент. Той беше заставен да подаде оставка през 2018 година на фона на митинги след убийството на публицист, проверяващ подкупи на обществени персони. Фицо неведнъж обвиняваше СБК, която се занимаваше със случаи, включващи висши чиновници и политици от неговата партия в пристрастност.

Европейската комисия предизвести Братислава през февруари, че преразглеждане на наказателното законодателство ще има „ директно и доста негативно влияние върху правото на Европейски Съюз и финансовите ползи на Съюза “, съгласно писмо до министъра на правораздаването на Словакия, което не е обществено притежание, само че беше забелязано от Ройтерс. Откакто се завърна на власт предишния октомври, Фицо също смени висши постове в региона на сигурността, атакува Неправителствени организации и се опита да сложи публичния оператор RTVS под по-строг надзор.

Президентът на Словакия в оставка и политически противник на Фицо, либералката Зузана Чапутова, предизвести, че ветеранът политик подкопава демокрацията. Съюзникът на Фицо Петер Пелегрини е любимец на президентските избори в Словакия тази събота.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР