Словакия гласува на парламентарни избори. Битката е между бившия премиер

...
Словакия гласува на парламентарни избори. Битката е между бившия премиер
Коментари Харесай

Изборите в Словакия: Битка между бившия премиер и прозападни либерали

Словакия гласоподава на парламентарни избори. Битката е сред някогашния министър председател Роберт Фицо, който се разгласи за преустановяване на военната поддръжка за Украйна, и прозападните либерали. Социологическите изследвания сочат, че двата лагера са с изравнени позиции. Изборният ден продължава до 22 часа локално време, а първите резултати се чакат на следващия ден заран.

Изходът от днешния парламентарен избор в Словакия може да дефинира курса на интернационалната й политика и бъдещата поддръжка за Украйна. Правителство, отпред с прозападния претендент Михал Шимечка, водач на " Прогресивна Словакия " и заместник-председател на Европарламента, би запазило настоящия курс на мощна поддръжка за Киев и демократичната позиция по въпроси като зелената политика и правата на ЛГБТ+ общността.

" Надявам се, че какъвто и да е изходът от тези избори, което и държавно управление да пристигна, поддръжката за Украйна да продължи ", сподели Михал Шимечка, водач на " Програсивна Словакия ".

Кабинет отпред с някогашния министър председател Роберт Фицо би означавало Словакия да се причисли към Унгария и да затруднява постигането на консенсус в Европейски Съюз във връзка с поддръжката за Украйна. Фицо разгласява видео във Facebook, на което гласоподава дружно с майка си и насочва апел здравият разсъдък да надделее.

" Това е Словакия, която желая, с цел да не ни ръководят дилетанти и хора без опит. Да не ни въвличат в завършения, без значение дали по въпроса за миграцията или за армията ", съобщи Роберт Фицо, някогашен министър-председател на Словакия.

Нито една партия не се чака са завоюва болшинство, което значи, че сформирането на бъдещо държавно управление ще зависи от резултатите на десетината участващи по-малки обединения - от либерали до крайнодесни. Новият кабинет би трябвало да размени службното държавно управление, което от май ръководи страната с 5,5 милиона население.

Иначе в днешния избирателен ден президентът и министър председателят на страната попаднаха в две обстановки. Зузана Чапутова гласоподава с час забавяне поради недоверчив пакет в изборната й секция, а Лудовит Одор откри, че е не запомнил персоналната си карта у дома и беше заставен да се върне за документа, с цел да може да упражни правото си на глас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР