Словакия е залята от дезинформация преди парламентарните избори

...
Докато Словакия се насочва към парламентарни избори в събота, страната
Коментари Харесай

Докато Словакия се насочва към парламентарни избори в събота, страната е залята от дезинформация, варираща от проруска пропаганда, лъжи за ситуацията в Украйна и разпространението на реч на омразата срещу мигрантите.

Словакия е подложена на порой от онлайн дезинформация. Дни преди парламентарните избори на 30 септември, които биха могли да доведат до по-близки отношения между тази страна с население от 5,4 милиона души и Москва, гласоподавателите бяха заляти с дезинформация от страната и чужбина, особено Русия.

„Дезинформационната екосистема в Словакия... достига своя зенит днес“ преди гласуването, каза Питър Дубочи, главен редактор на Infosecurity.sk, в интервю за AFP.

Reset, Лондон основана с нестопанска цел, заяви, че е регистрирала повече от 365 000 публикации с дезинформация, свързани с избори, в словашките социални медии през първите две седмици на септември. Публикациите, нарушаващи условията за ползване на социалните медии и съдържащи дезинформация, са генерирали повече от пет пъти повече разкриване като средна публикация, според организацията с нестопанска цел.    

Невъздържан публичен дискурс

Най-големите разпространители на дезинформация досега са самите словашки политици – вместо инфлуенсъри, руски тролове или конспиративни уебсайтове, каза Петер Янчарик, съосновател на проекта Konspiratori.sk, публична база данни за чешки и словашки уебсайтове за дезинформация.     

Той каза, че най-голямата победа за уебсайтовете за дезинформация не е да имат повече онлайн посетители или стават все по-популярни, но виждат, че тяхната реторика се възприема от политиците в публичната сфера. „За много словашки политици дезинформацията се превърна в ежедневен инструмент за комуникация.“

Бившият премиер Роберт Фицо – популист с проруски наклонности и фаворит в анкетите, чиито видеоклипове са сред най-популярните в Словакия във Facebook, YouTube и Telegram са отличен пример.

„Робърт Фико манипулира дезинформацията до такава степен, че дори най-интелигентните, културни и добре образовани словаци трудно я разбират“, каза Ален Субигу, старши преподавател по съвременна Централна Европа история в Сорбоната.

Преди изборите Фицо и лидерът на крайнодясната партия Република Милан Ухрик вече предупредиха гласоподавателите за потенциални манипулации на вота – стратегия, използвана и от Доналд Тръмп в неуспешния му опит за преизбиране през 2020 г.      

Голяма част от дезинформацията, разпространявана през последните седмици, обслужва и руските интереси. По време на предизборната си кампания Фицо каза, че войната в Украйна е „започнала през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск“ в Източна Украйна – повтаряйки фалшив разказ, използван от президента на Русия Владимир Путин, за да оправдае нахлуването си.< p>По същия начин, председателят на Словашката национална партия Андрей Данко каза през юли, че окупираните от Русия територии не са били „исторически украински“.

„Тези канали на руско влияние не са съвсем нови“, каза Субигу. „Голяма част от политическата класа се формира по време на комунистическата епоха и връзки съществуват и след Кадифената революция от 1989 г.“ в тогавашна Чехословакия.

Основна цел за Москва

От няколко месеца експерти предупреждават за високия риск от руска намеса в изборите. Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди през април за „хибридна война в социалните медии“.

Бившият словашки министър на отбраната Ярослав Над обвини Русия, че плаща на словашки граждани, за да наклонят изборите в полза на Smer- на Фицо. партия SD през май.

След незаконното руско анексиране на Крим през 2014 г., Словакия е основна цел на дезинформация от Москва, чието посолство в Словакия е добре известен източник на пропаганда.

То е най-активният от всички руски посолства в света, ако погледнете данните на Facebook, каза Томас Крисак, анализатор в Gerulata Technologies, стартираща компания, специализирана в хибридни заплахи. Той също така разпространява много дезинформация и манипулативни разкази, добави той.

Видео от март 2022 г., показващо заместник военен аташе от руското посолство, подкупващ сътрудник на най-големия уебсайт за дезинформация в Словакия, предизвика огромен публичен скандал. Братислава изчака една седмица и след това обяви експулсирането на 35 руски дипломати в отговор.

Янчарик каза, че реакцията на правителството е „твърде късно, твърде късно“. „Дезинформация в този мащаб не е нещо, което се е случило [само] в периода на изборите“, отбеляза той, като същевременно посочи многобройните недостатъчни опити за регулиране на дезинформацията и липсата на отговорност от самите платформи.

И прокремълската пропаганда изглежда е пуснала корени. Според проучване на общественото мнение, проведено от Globsec, 51% от словаците смятат, че Украйна и Западът са отговорни за руската инвазия.

Европа„най-слабото звено“?

Кремъл иска да използва борбите на Словакия за разширяване на собственото си влияние и проникване в публичния дискурс в страна, където недоверието към медиите и политическите партии традиционно е много високо, каза Янчарик. „Хората наистина чувстват, че са в средата на хаос. Те не знаят какви ще бъдат цените на енергията, имаме огромна инфлация [и] имаме война в съседство“, добави той.

„Словашките потребители директно понесе последствията от войната в Украйна. Русия доставяше 80% от нашата енергия и решенията, взети в Брюксел, удариха тежко енергийните нужди на Словакия", каза Соубигу.

Словакия също е изправена пред приток на миграция от юг, явление, което подхранва речта на омразата от крайнодесните. Страната откри приблизително 24 500 мигранти, които са влезли нелегално през първите осем месеца на годината – повечето от тях от Сърбия през Унгария.

„Кремъл вероятно гледа на нас като на следващата Унгария, така че се опитват да имат троянския кон в ЕС. Ние очевидно сме най-слабото звено [. . .] в ЕС и НАТО“, каза Янчарик.

Дали Унгария е троянският кон на Русия в Европа?

И все пак по-близки отношения между Братислава и Унгария на президента Виктор Орбан в полза на Русия са малко вероятни, дори в случай на победа на партията на Фико Победа на Smer-SD на изборите би означавала, че Фицо отново ще стане министър-председател, позиция, която той вече заема от 10 години

„Унгария не е толкова отворена страна като Словакия и не се е възползвала от толкова много европейски инвестиции . Освен това Унгария няма евровалута като Словакия, така че нейната икономическа политика не е толкова съобразена с тази в Брюксел.“

Субигу продължи, като каза, че в словашкото гражданско общество има „антитела“, които не съществуват в Унгария. „Не всички словаци се поддават на тази дистанционно управлявана пропаганда от Москва“, каза той.

Тази статия е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР