Словакия е отказала да предостави на Българи двигатели за МиГ-29.

...
Словакия е отказала да предостави на Българи двигатели за МиГ-29.
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Словакия ни отказала двигатели за МиГ - дава ги на Украйна

Словакия е отказала да даде на Българи мотори за МиГ-29. След диалог със словашкия министър на защитата отговорът бил, че техните съветски самолети с аварийните елементи са планувани за Украйна.

Това заяви военният министър Димитър Стоянов в парламентарния надзор.

“Предприетата от служебното държавно управление стъпка по закупуване на два и вероятно поправяне на 6 мотора не подсигурява дълготрайната употреба на самолетите ни, а цели обезпечаването на подготовката на летателния състав на задоволително равнище до края на 2023 година ”, заяви той в отговор на соцдепутата Атанас Зафиров, който пита до каква степен са договарянията с Полша.

В началото на август МО е изпратило питане за закупуване или ремонт на 6 мотора, регистрира служебният министър. Варшава поела ангажимент за ремонт на шест. Освен това полското военно министерство е решило да смъкна от употреба един аероплан МиГ-29 и моторите му да бъдат готови за даване посредством продажба на България, заяви Стоянов.

И двата имат остатъчен запас от над 200 часа, работи се интензивно по доставката им. Офертата за цената и план на контракт се чакат другата седмица, добави той.

6-те мотора, чийто ремонт се чака да завърши до края на тази година, са благосъстоятелност на Полша. Министерството е подготвило и изпратило план на междуправителствен контракт, изясни Стоянов. За сключването му обаче е нужна ратификация от Народното събрание.

Още преди депутатите да са се произнесли, Министерският съвет утвърди в сряда контракта за покупка на вторите осем изтребителя F-16 block 70. Те ще костват близо 2,6 милиарда лева, само че този път не е нужно да се заплащат авансово и вкупом. Ще получим и отстъпка от Съединени американски щати за 24,4 млн. $ - колкото е цената на управляемите ракети към изтребителите. Офертата обаче важи до 15 декември и това е срокът Народно събрание да я утвърди, с цел да важат преференциалните условия по контракта. Предварителното утвърждение от Министерски съвет разрешава министърът да го подпише незабавно щом депутатите гласоподават.

Докато Военновъздушни сили се пробват да вдигнат съветските МиГ-ове, испанци още веднъж пазят небето ни по линия на еърполисинга на НАТО.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР