Слонът е едно от най-обичаните и уважавани животни. Често ценен

...
Слонът е едно от най-обичаните и уважавани животни. Често ценен
Коментари Харесай

Какво не знаете за слоновете

Слонът е едно от най-обичаните и уважавани животни. Често скъп поради бивните си, той е мощен знак в религиозните церемонии. Станал е основна фигура освен в животинското царство, само че също в живота на доста цивилизации.

По-известните обстоятелства за слоновете са, че доближават маса до 7000кг, тревопасни са, обичат сладки банани и захарна тръстика и изминават огромни дистанции. Но има още доста забавни неща за тях, които множеството хора не са чували.

1. Комуникират с краката си

Чудили ли сте се по какъв начин слоновете споделят на дълги дистанции? Не е посредством мощния им писък с хобота, както може би сте предположили, нещо доста по-страхотно е.

Учените са разкрили, че слоновете тъпчат земята с крайници и основават инфразвукови талази, които намиращите се надалеч слонове долавят посредством чувствителни рецептори в краката си. Тропотът е толкоз мощен и бърз, че звукът минава през земята по-бързо, в сравнение с по въздуха.

2. Имат хранителни желания

Да, слоновете са тревопасни, само че това не значи, че ядат всевъзможни растения. Всъщност имат желания и фъстъците несъмнено не са им обичани. Слоновете не обичат дървесния усет на фъстъците, по тази причина ги заобикалят в природата, а в зоопарка не са част от диетата им.

3. Пясъкът е нужда за тях

Снимка: Alexis Rostan

Слоновете не просто обичат пясъка – той им е нужен. Въпреки видимо грубата и набръчкана кожа, те елементарно получават слънчеви изгаряния.

За да се предпазят от мощното слънце, слоновете покриват телата си с пясък, като го пръскат с хоботите си. Така пясъкът работи като слънцезащитен пласт, който ги пази освен от слънцето, само че също и от дразнещи инсекти. Слоновете покриват и дребните си с пясък, тъй като тяхната кожа е още по-чувствителна.

4. Храна и вода

От какъв брой храна и вода се нуждаят слоновете, с цел да са мощни и здрави? Един слон може да изпие към 150л вода дневно и изяжда над 180кг храна, с цел да оцелее.

5. Зъби

Докато хората имат единствено два типа зъби (млечни и непрекъснати зъби), при слоновете те са шест и ги сменят в границите на 70 години. Всеки нов зъб избутва предходния и хваща корен. Ако по някаква причина този развой бъде нарушен, слонът може да почине от апетит.

6. Бивни

Бивните са най-разпознаваемата линия на слоновете. За разлика от африканските слонове обаче, не всички азиатски слонове имат бивни. Само мъжките азиатски слонове се раждат с бивни, които липсват при женските.

7. Гимнастика

Слоновете могат да зашеметят странични наблюдаващи със своята техника на връзка посредством тътен, да тичат с 6-7км/ч и даже да плуват на дълги дистанции. Не могат обаче да скачат, тъй като са прекомерно тежки, нито да спринтират, когато са в заплаха.

8. Водач

Големите слонски стада се предвождат от най-опитната или стара слоница, която е глава на стадото. И мъжките и женските я следват, само че мъжките нормално напущат стадото след 12 години, с цел да се причислят към мъжките си себеподобни.

9. Сила

Краката на слона са може би най-силната част от тялото му. Те устоят тегло от 5-6 тона и са неуморни, тъй като слоновете не спят легнали. Обикновено дремват за 2-3 часа на крайник, след което не престават с миграцията си.

10. Емоции

В хобота на слона има хиляди нервни окончания. През годините сме научили, че слоновете са извънредно прочувствени животни и могат имитират звуци, да усещат горест, наслада и яд. Дори още по-интересно е какъв брой доста наподобяват на нас. Малките слончета смучат хобота си за утешение, също както бебетата смучат пръстите си.

Що се отнася до традициите, слоновете се привързват доста един към различен в стадото. Когато някой от тях остарее или се разболее, останалите от групата му оказват помощ да се храни, пие и върви. Когато и това не оказва помощ и слонът почине, приятелите му провеждат заравяне, по време на което стопират миграцията си, пазят тишина, скърбят и най-сетне погребват слона като изкопават дупка и покриват тялото му с пясък.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР