Сложно съоръжение за производство на вино, най-голямото от византийския период,

...
Сложно съоръжение за производство на вино, най-голямото от византийския период,
Коментари Харесай

Археологическа сензация: Откриха най-голямата винарна от византийско време

Сложно оборудване за произвеждане на вино, най-голямото от византийския интервал, откривано до момента в света, е открито от археолози край град Явне, на 24 км от Тел Авив, оповестиха от Израелската работа за антики.

Комплексът е произвеждал към 2 милиона литра годишно от именитото районно вино, известно като " газа " или " ашкелонско вино ". Оттук то е било товарено на пристанището и изнасяно в цялото Средиземноморие. Според археолозите това е бил най-големият сходен комплекс в света по това време.
 Град на 6 хилядолетия в Западните Родопи зарадва археолозите с впечатляващи находки (СНИМКИ) Град на 6 хилядолетия в Западните Родопи зарадва археолозите с впечатляващи находки (СНИМКИ)
Този археологически сезон екип от Националния исторически музей организира за втора година постоянни археологически изследвания на обект от и...

Разположен в централната част на страната, на няколко километра от морския бряг, преди към 1500 години Явне е бил значим град, по думите на археолога доктор Джон Селигман, един от водещите учени в изследването дружно с доктор Ели Хадад и Лиат Надав-Жив. Той е бил еврейско населено място по време на библейските времена и основен град след разрушаването на Йерусалим през 70 година след Христа.

1500-годишният обект обгръща хранилища за отлежаване и продажба на виното, пещи за подготвяне на глинени амфори, употребявани за предпазване на напитката, и десетки хиляди непокътнати глинени съдове или фрагменти от тях.

Ферментацията на гроздов сок до вино е била потвърден метод в древността за отбягване на болести, причинявани от нечиста питейна вода.

При разкопките, траяли две години, на същото място са били открити преси за вино и от персийската ера на възраст 2300 години.
 В Гърция откриха череп на обезглавен боец с оперирана със златна нишка челюст В Гърция откриха череп на обезглавен боец с оперирана със златна нишка челюст
В Гърция бе открит череп на византийски боец, живял преди 650 години и обезглавен след нахлуването на османците на Балканите през XIV в...

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР