Сложните паяжини са произведения на изкуството, на които няма как

...
Сложните паяжини са произведения на изкуството, на които няма как
Коментари Харесай

Ето какво правят дрогираните паяци

Сложните паяжини са творби на изкуството, на които няма по какъв начин да не се любуваме.

Чудили ли сте се по какъв начин паяците вършат тези комплицирани мрежи? Паяжините се явяват основното им средство за оцеляване. Без паяжина паякът не би имал опция да примамва жертвите си и да ги яде. Интересното е, че на самия паяк не му лишава доста време да сътвори смъртоносния си капан.

Една паяжина се „ построява “ единствено за към 20-30 минути, след което хищникът застава на ръба ѝ, чакайки първата си обречена жертва. Но какво би се случило, в случай че паяците вършат красивите си клопки дрогирани?

Зоологът Х. М. Питърс почнал да снима техниките за изработката на паяжини още през 1948 година Но в един миг му станало прекомерно скучно и решил да опитва. Той желал да промени биологичния часовник на паяците, тъй че да вършат паяжини, когато на него му било комфортно. Помолил за помощ фармаколога Питър Уит.

За да трансформират биологичния часовник на паяците, Питърс и Уит трябвало да трансформират и биологичните им функционалности. Двамата решили да тестват върху тях психотропни опиати като LSD, амфетамини и марихуана, както и доста други разнообразни вещества.

Меко казано, резултатите били забавни. Разликата сред паяжините била голяма. Паяжините към този момент не могли да служат по предопределение, изглеждали по-различно, а някои – даже грозно.

Когато на паяците била давана огромна доза от даден опиат, паяжините се променяли още повече. Понякога осмокраките гадини даже не били способни да оплетат каквато и да било паяжина. При дребни дози паяците се справяли, макар че геометрията на паяжините още веднъж не била съвършена.

Скоро след опитите Питърс изоставил проучванията си. Уит траял да опитва с други вещества и съединения. Той даже опитал да направи съпоставяне сред човешкото схващане и това на паяка. Все още не е несъмнено дали опитите са довели до някакви действителни резултати, само че Уит не спрял с проучванията си до гибелта си през 1998 година

Learning Mind00

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР