Сложни протоколи, дълги сметки и 13-часов изборен ден са сред

...
Сложни протоколи, дълги сметки и 13-часов изборен ден са сред
Коментари Харесай

Грешките на СИК – защо се стигна до близо 3 хил. грешни протокола?

Сложни протоколи, дълги сметки и 13-часов избирателен ден са измежду аргументите за хилядите неточности в протоколите на секционните изборни комисии.

„ Само в разпределението на действителните и недействителните гласове и по кандидатски листи СИК трябваше да нанесе и сборува над 90 цифри, всяко едно сборуване и всяко едно нанасяне на толкоз доста числа води и до доста повече неточности “, споделя Полина Витанова – секретар на 23 РИК-София.

Тези протоколи обиколиха обществените мрежи, на тях виждаме задраскани числа и от пръв взор мъчно бихме разбрали написаното.
Да, това е възможно, колкото и необичайно да наподобява за всички, когато поправката е такава, че може да се откри действителният резултат, а числата се виждат, тя се отстранява като се подписват всички членове на СИК, тъй че след 7 подписа направени в протокола, да, по тази причина протоколите наподобяват по този начин, само че значимо е да е ясно цифрата, което е действителното и което е написано.
Полина Витанова – секретар 23 РИК-София

Сгрешените протоколи са общо 2757 или всеки пети протокол. На някои места партии губят гласове, на други места получават. Някои действителни гласове пък са отишли в купчината “не поддържам никого ”. Въпреки това няма да се наложи смяна в резултатите, твърдят от публичния съвет към ЦИК.
Може би вътре в самата партия някой да не е определен от един или различен лист, само че нямаме данни за разбъркване от няколко стотин гласа. Не споделям, че това е маловажно в противен случай, казусът е доста сериозен и се постанова смяна на разпоредбите, тъй че да няма такива, само че желая да уверя жителите, че изборите са такива, тези хора в Народното събрание ще влязат такива каквито сме си ги избрали.
Стоил Цицелков, избирателен специалист

И в случай че в този момент тези десетки сбъркани гласове и хиляди неточности не се отразяват на цялостния избирателен резултат, съгласно специалистите, то на локалните избори това би могло да промени крайния резултат. Защото тогава безусловно всеки глас е значим

Опростяване на протокола и спомагателни образования за членовете на секционните изборни комисии биха предотвратили неточности, счита изборният специалист Даниел Стефанов. Той даде образец с изборите в Африка.
Там образование на СИК се организира с дни. Който не е провел такова образование не може да взе участие в СИК, протокола е толкоз улеснен, че е в границите на една страница.
Даниел Стефанов – избирателен специалист

За разлика от Африка, в България образованията са къси и бързи. А смениет на членове на СИК се върша даже в последния миг. А грешките по-късно - при броенето и попълването на протоколите са хиляди. Наша инспекция откри разминаване сред числовите данни от машинното гласоподаване и протоколите на секционните изборни комисии. Посочените образци са от 23 РИК в София.

„ Почти няма някъде да излизат тези суми, не може да знаем без да отворим чувалите с бюлетини и изрезки. Никой не може да ви каже. На места е, поради това, че блокираха машини. Когато някой се опитваше няколко пъти да гласоподава с машина, тя записва гласовете от това става разминаване от откритото в кутия и записването в машина. + В някои от най-скандалните секции, която една политическа партия извади, където в действителност има разминаване. Председателят е техен. Това са техни хора тук-там, които бъркат в протоколите “, показва Цицелков.

Грешки открихме дои в уеб страницата на ЦИК - при отчитането на окончателните резултати - при пресмятането на общия брой хартиени бюлетини и машини в наличието на изборните кутии. Обаждаме се на ЦИК, с цел да им съобщим за казуса на страницата им

Повече от 24 часа след нашето позвъняване на уеб страницата към момента стоят неверните сметки. А коментар и изявление от ЦИК по този начин и не получихме, макар че поискахме такова още преди дни.

„ Ако стигнем досега, в който поради грешките в протоколите и подозренията в броенето някои партии не признаят резултата, тогава ние ще имаме доста огромен репутационен, само че и също по този начин сериозен проблем със същността на демокрацията “, предизвестява Стефанов.

Все още нито една партия не е декларирала желание да касира изборния резултат, макар че всички алармират за всеобщите неточности. А всички специалисти приканват за смяна в изборния закон, с цел да може идващите избори да са по-честни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР