Сложната полифония на “пишещия мозък е разкрита в проучване, което

...
Сложната полифония на “пишещия мозък е разкрита в проучване, което
Коментари Харесай

Различни части на мозъка участват в правописа

Сложната полифония на “пишещия ” мозък е разкрита в изследване, което демонстрира по какъв начин разнообразни области на мозъчната кора действат дружно, с цел да реализиран вярно изписване на думите, написа The Guardian.

Екип от университета “Джонс Хопкинс ” в Съединени американски щати е изследвал 33-ма души, затрудняващи се с правописа след превозване на удар. Доброволците са имали проблеми както с дълготрайната, по този начин и с краткосрочната памет.

Хора с проблеми с дълготрайната памет мъчно запомнят изписването на думите и по-скоро вършат догадки въз основата на опита и познанията си. Тези, които имат нарушавания на краткосрочната памет пък са в положение да запомнят правописа, само че се затрудняват да слагат буквите в верния ред.

Изследователите са картографирали уврежданията в мозъка на всеки от участниците благодарение на ядрено-магнитен резонанс и са открили, че има две групи увреждания на лявото полукълбо. При хората с проблеми с дълготрайната памет са открити провали в предната част на мозъка или в долната задница, до момента в който при участниците с проблеми с краткосрочната памет провалите са в горната част на мозъчната кора.

Според ръководителя на изследването Бренда Рап, резултатите демонстрират, че изписването на думи е комплициран развой, който включва разнообразни процеси в редица подрегиони на мозъка. Изследването поддържа тезата, че в мозъка краткосрочната памет е отделена от дълготрайната, а не е част от нея.

Синхронното действие на разнообразни мозъчни области при осъществяване на съвсем автоматизирани действия се следи при потребление на умения, добити на по-ранен стадий от еволюцията, когато мозъкът е съчетал разнообразни качества, с цел да се оправи с нови задания, изяснява Рап. Проучването демонстрира, че мозъкът е достъчно еластичен, с цел да се приспособява към “променящите се условия към мисленето и държанието, ” прибавя ученият и акцентира, че “всъщност тази еластичност може да е част от “еволюционния проект. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР