Сливане на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица изток 2 не

...
Сливане на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица изток 2 не
Коментари Харесай

Петкова обясни поскъпването на природния газ с ЕК и Газпром

Сливане на АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " не взема решение проблеми, а основава спомагателни такива за топлоелектрическата централа и никой няма да вземе решение, което слага в риск сигурността на енергийната система, разяснява пред НоваТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова изясни, че повишаването на природния газ от октомври е поради съглашението сред Европейската комисия и " Газпром ", с което трябваше да се предложат промени на всички страни, с които има контракти.

" На 6 август тази година " Газпром износ " осведоми " Булгаргаз " за съглашението, което е подписано с Европейска комисия и ползва две допълнения към контракта с България, които засягат два извънредно значими въпроса - опцията за предоговаряне на цената на природния газ и опцията за промяна на входната точка за доставка на България ", разяснява енергийният министър.

Петкова добави, че " в това допълнение към контракта, което " Булгаргаз " подписа, има доста ясно избрани параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна. По новите условия " Булгаргаз " към този момент може да желае смяна на цената на всеки 2 години, вместо на 4 години, както беше до момента ".

Тя изясни още, че това става при строго избрани условия и когато цената за България се разграничава от тази на границата на Германия, Франция и Италия.

Цената може да падне, само че всяка страна би трябвало да потвърди, че заплаща повече в сравнение с е цената на границата на трите посочени страни. Сега българската газова компания прави разбор на енергийния пазар, с цел да реши дейностите си, добави министърът.

Във връзка с думите на съветския президент Владимир Путин за газопровода " Южен поток ", Петкова изясни, че " с цел да бъдем правилни, би трябвало да кажем, че Европейският съюз имаше проблеми с плана " Южен поток " в две посоки ".

Проблемите за Европейската комисия през юни 2014 година, са че не се ползва законодателството в региона на публичните поръчки и терзания, свързани с нарушавания на третия либерализационен пакет.

" Тогавашният министър председател Пламен Орешарски със свое писмо е наредил прекъсване на всички дейности по плана, с цел да се избегне нова наказателна процедура против България ", разяснява Теменужка Петкова.

" Южен поток " е обратно във времето и това, което България прави, е обвързвано с гарантирането на енергийната сигурност на страната и опазване на основното място на газовата карта на Европа, добави тя./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР