Следя с най-голямо внимание случващото се с яз. Пчелина“. То

...
Следя с най-голямо внимание случващото се с яз. Пчелина“. То
Коментари Харесай

Димитър Куманов: Нарочното бездействие на държавата ще предизвика друга катастрофа с яз. Пчелина

Следя с най-голямо внимание протичащото се с бент. „ Пчелина “. То е надълбоко възмутително . И освен заради обстоятелството, че към този момент се е случило, а и поради това по какъв начин реагират сега държавните институции, съобщи за Actualno.com създателят на рибарски клуб „ Сдружение Балканка “ Димитър Куманов.
„ През последните 5-6 месеца непрестанно имаше сигнали, фотоси и клипове за това по какъв начин , в това число и с доста пяна върху нея. Аз съм от рибарски клуб " Сдружение Балканка " и ние пуснахме най-малко два сигнала за такива замърсявания до Басейновата дирекция и до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник. На процедура те безусловно нищо не свършиха , с цел да се приключи тази активност. Множество предприятия в гр. Перник се . Реката тече пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник, а те не я виждат.

Вследствие на това, че тази река толкоз дълго време се замърсява злокобно, стартира да се случва и предстоящото с бент. „ Пчелина “. Преди 10-тина дни ние пуснахме сигнал, тъй като водата в язовира беше кафява и от горната страна тук-там плуваха нещо като сапунени петна, което демонстрира като бял ден, че водата е доста нечиста “, споделя Куманов.
Именно в резултат на това по думите му стартира да измира риба в огромни количества . Засега близо до крайбрежията и в по-голямата част бяла риба, която има най-големи условия към непорочност на водата и О2 в нея.
„ Но това не е гаранция, че в скоро време няма да стартират да измират и шарановите риби. Това към този момент си е същинска екологична злополука. Този язовир е тотално токсичен “, безапелационен е той.

Снимка: Състоянието на реката през днешния ден
Изявлението на шефа на Басейновата дирекция в Благоевград съгласно Куманов е възмутително.
„ Факт, че те са измерили равнището на кислорода и то е занижено, само че никой не споделя какво е химичното положение на водата, а тя беше мътно кафява . Сега споделят, че водата дава отговор на индикаторите. Това е срамотия! Второто, доста по-лошо нещо, което споделя шефът на Басейнова дирекция, е, че язовирът бил презарибен, заради това не достигал кислородът и измирала рибата. Това е просто необикновено ! Не може държавни органи да лъжат и да демонстрират тотална непросветеност, защото в случай че желае, ние ще го заведем на който и да е дребен язовир, покрай " Пчелина ". Нека измерят температура и кислородa на водата. Ще видят, че в дребните водоеми от жегата се случват такива работи, само че тези гьолове врат от риба - стотици пъти повече, в сравнение с са в " Пчелина " , сочи създателят на „ Балканка “.

Той е безапелационен, че бент. " Пчелина " може да поеме стотици и хиляди тонове риба повече , в сравнение с е и напомня, че водоемът е бил обезрибен от бракониери и момчетата с Марио Антонов положили ужасно доста старания, с цел да върнат живота в него.
„ А в този момент страната токсини язовира . Това се случи. Едно от нещата, които трябваше да създадат, а не са, е да вземат проби от самата риба, с цел да видят за какво тя е умряла, дали има някакви нездравословни химически субстанции, или е единствено от дефицит на О2 “, гневи се Куманов.
Според него предстоят и други проблеми -  с хората, които са взели улов от този язовир в последните дни.
„ Очаквам и друга злополука. Измрялата риба трябваше към този момент да е събрана и изнесена от държавните органи, тъй като тя гние, а не да развиват теории какъв брой доста схващат. Не единствено, че не я изследваха, само че и не я събраха. А това ще провокира последваща злополука “, безапелационен е Димитър Куманов.  
По думите му провесен е въпросът какво ще се случи с река Струма под язовира.
„ Преди 3 година направиха един Водноелектрическа централа. Той стартира да изпуска отровите от дъното, които се бяха натрупали при социализма, в река Струма . А там реката е в предпазена зона " Земен " по директивата за местообитанията на Европейски Съюз. Последните 1-2 месеца ВЕЦ-а не работи. Водата преливаше през преливника и течеше релативно чиста. Отдолу, откъм Земен, бяха влезнали риби от р. Струма, аз ги гледах от моста при с. Лобош преди седмица, че имаше дребни рибки в реката. Сега и те измряха , тъй като това, което дойде до стената, стартира да се източва или от ВЕЦ-а, или през преливника “, изяснява създателят на клуб „ Балканка “.
„ Основната причина за всичко това е безкрайната несръчност. Второ, непросветеност. И трето, преднамерено безучастие на държавните органи . Защо бездействат!? Защото всички, които изхвърлят всякакви токсини в реката, са хора на някого, с доста връзки и никой не смее да ги барне. Това се трансформира в съществена политика на Министерство на околната среда и водите под управлението на министър Димов, който безусловно за нищо не става “, счита Куманов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР