Следвайте Гласове в .Славой Жижек, “ФигароВъв време, когато нашият свят

...
Следвайте Гласове в .Славой Жижек, “ФигароВъв време, когато нашият свят
Коментари Харесай

Славой Жижек: Все още можем да се гордеем с Европа

Следвайте " Гласове " в.
Славой Жижек, “Фигаро ”

Във време, когато нашият свят е преследван от четиримата конници на апокалипсиса по едно и също време (пандемия, война, апетит и цифрова смърт), алтернативата не е просто да се оправим. Вместо да се подиграваме на украинците, които желаят да са част от Европа и затова да се причислят към Европейския съюз, би трябвало да се запитаме какво виждат в “Европа ” и дали сме подготвени да отговорим на техните упования, написа международно приетият словенски мъдрец Славой Жижек в своя публикация във " Фигаро ". Славой Жижек е словенски мъдрец, повлиян от марксизма. Преподава в Института по социология към университета в Любляна. През 2015 година Жижек провокира дискусия с позициите по отношение на мигрантската рецесия от 2015 година
Всички сили на нашата ера са сключили заветен съюз, с цел да прогонят страшилището на Европа: Доналд Тръмп и китайския президент Си, Путин и Ердоган… Мантрата за опълчване на “евроцентризма ”, която сплотява доста хора от целия политически набор, от антиколониалистката левица до популистката десница, се прицелва в концепцията за обединена Европа. Въпреки всички основателни рецензии на някои основни детайли от европейското завещание, това, което трансформира Европа в обект на ненавист и злоба, е, че в очите на мнозина “Европа ” към момента е синоним на спокойно съдействие сред нациите, на самостоятелна независимост, на обществена държава… Така че, вместо да се подиграваме на украинците, които желаят да са част от Европа и затова да се причислят към Европейския съюз, би трябвало да се запитаме какво виждат в “Европа ” и дали сме подготвени да отговорим на техните упования.
Когато книгата на Гийом Клоса Fierté européenne. Manifeste pour une civilisation d’avenir (Европейска горделивост. Манифест за цивилизация на бъдещето) попадна в ръцете ми, незабавно бях запленен. И по този начин, с какво можем да се гордеем с Европа?

Ако има нещо, с което би трябвало да се гордеем като европейци, това е историята на еманципацията. Най-строгата рецензия на актуалния свят е допустима точно с помощта на еманципаторските придвижвания в историята на европейската мисъл и общество. Нещо повече: в случай че желаеме да бъдем - и би трябвало да бъдем! - сериозни към нашата лична история, точно тази еманципаторска и революционна история ни дава инструментите, с цел да действаме по толкоз сериозен метод.
Във време, когато нашият свят е преследван от четиримата конници на апокалипсиса по едно и също време (пандемия, война, апетит и цифрова смърт), алтернативата не е просто да се оправим.
Тъй като четиримата конници препускат все по-бързо и по-бързо, по-скоро би трябвало да се активизираме по метод, който ще ни бъде от изгода дълго след края на войната. Клоса съумя да покаже в предходната си книга, Europe, la dernière chance? (Европа, последният късмет?), че апокалипсисът е обвързван и с отварянето на очите за някои немислими до момента решения. Пандемията провокира невиждани финансови разтърсвания в границите на Европейския съюз и съответна взаимност сред народите. Често не споделям нечий оптимизъм, само че в тази ситуация с Гийом Клоса неговият оптимизъм е впечатляващ и ефикасен - защото транснационалната взаимност в еманципаторските движения в реалност е единственото решение за сегашните ни проблеми.
“Европейска горделивост ” има три достолепия. Първото е, че създателят се осмелява да каже, че има справедливи и многочислени аргументи да се гордее, че е европеец, да се гордее, че е жител на този Европейския съюз, толкоз постоянно заклеймяван, посредствен и неудовлетворителен и все пак толкоз неповторим в света. При по-внимателно разглеждане, това е единственият континентален политически план, който слага в центъра достолепието на човешката персона и който се стреми да разреши на всеки човек, оттатък ту успокояващата, ту задушаващата национална рамка, да откри своя път, без да го идеализира и даже регистрира неговото несъвършенство. Във време на война в Украйна, наложена от Путиновата Русия с желанието да възкреси едно мислено имперско и мъжествено всемогъщо минало за сметка на личните си съграждани, първенството на достолепието на индивида в Евросъюза, на неговата независимост, тъждество, е нашата борба.
Второто му достолепие е, че това литературно произведение, на кръстопътя на геополитиката, социологията и историята, не си затваря очите за най-голямото предизвикателство на бъдещето: климатичната смяна, нашият “пети конник ”. “Европейска горделивост ” демонстрира, че Европейският съюз, който надалеч не е единствено технократски план, би трябвало да разбере, че неговото бъдеще е в способността му да сътвори условия за трайно развиване на планетата. Няма частични решения на този световен проблем и не можем да приказваме за екология, без да приказваме за народна власт.
Трябва да измислим нов стадий на демокрацията, който сдобрява парламентарната народна власт и гражданската народна власт.
Трябва да  преоткрием тази дарба да сътворяваме общ интерес, “общото ”, общите богатства в границите на това, което в миналото се наричаше европейска ”общност ”, а през днешния ден Европейски съюз.
Третото ѝ достойство, обичаното ми, е, ча създателят не се опасява да подлага на критика Европа такава, каквото е построена, нито да акцентира нейните недостатъци, той не се опасява да изрича истината за нещата. Ето от това се нуждае Европа, както и светът, с цел да се изправи против конниците на апокалипсиса на нашата ера.
Ето за какво постоянно афишираните демонстрации на френско-германското единение, които ще би трябвало да породят дейности оттатък думите, както и декларациите, че Европа би трябвало да се научи да се оправя сама и да престане да разчита на отбраната на Съединени американски щати, са повече от добре пристигнал знак за възходящото европейско осъзнаване:
няма място за това, което Европа съставлява в новия международен ред на Тръмп, Путин, Моди Си и Ердоган.
Европа ще би трябвало да утвърди еманципаторското си завещание, борейки се не с външните закани, а със личната си версия за тях - опасността от националистическия популизъм. И по тази причина си коства Европейският съюз да бъде защитаван, макар мизерията на действителното му битие: в днешния световен буржоазен свят той предлага единствения модел за транснационална организация, която има престижа да лимитира националния суверенитет и задачата да подсигурява минимални правила за екологично и обществено богатство. В него има нещо, което произлиза директно от най-хубавите обичаи на европейското Просвещение.
Нашият дълг не е да се унижаваме като основните виновници за колониалната употреба, а да се борим за тази част от нашето завещание, която е значима за оцеляването на човечеството. Европа е все по-самотна в новия световен свят, отхвърляна като отпаднал и незанимателен Стар континент, изпълняващ второстепенна роля в актуалните геополитически кофликти. Както сподели умрелият наскоро Брюно Латур: “Европа е сама, да, само че единствено Европа може да ни избави ”.
 
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
 
 
03 Ное 202223002 Ное 2022253631 Окт 2022142431 Окт 2022335230 Окт 2022858429 Окт 20222947Коментарихаха гордост03 Ное 2022 8:42ч.
В нито една ера европа не е била нещо свястно. В нито една. Гордост! Па къде я видя! Въобръжението няма край. Европа значи мрак. И е тъкмо това. Думите пазят историята, а не някакви си историци, които не знаят на кой свят се намират.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Моско москала03 Ное 2022 14:01ч.
След като прочетох тук в гласове фрагмент от книгата на К.Леонтиев,си я купих и за два дни я прочетох.Сега пробвах да чета словестните полюции на онаниста с очевидно болен черен дроб,написал тоя текст,ама след Леонтиев,четенето на сходни измекяри нещо не ми спори
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Накратко03 Ное 2022 8:47ч.
Пълни нелепости на човек живеещ в фиктивен свят
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Cicero03 Ное 2022 8:55ч.
Европейски Съюз няма смисъл в случай че главната му цел е да " лимитира националния суверенитет ", с цел да обслужва по-добре американския империализъм. В момента Украйна не е толкоз европейска страна колкото американска колония и като такава просто са и заповядали да отиде при другите колонии и васали.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Безподобни03 Ное 2022 9:11ч.
Клинични дрънканици.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кухи шаблони без смисъл!03 Ное 2022 9:12ч.
Авторът още по рошавината се чака да приказва за ортодоксален седесар от 1990 година - по този начин и се оказа! В Европа през 1950 година е имало 800 хиляди мюсюлмани. Сега са 50 милиона с раждаемост, в пъти по-голяма от тази на белите хора. Е, какво е светлото бъдеще на Европа? Френската гражданска война от 1789 година е подписала смъртната й присъда, а през днешния ден европейската глава към този момент към момента мига в коша под гилотината.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Бюлетин за равнището на река Дунав в дециметри03 Ное 2022 9:22ч.
Този от фотографията от кое място го изкопаха? Прилича на някакъв бъм, който не си е сменявал облеклата и не се е къпал от Август, 2021 година и не се е решил от 1990 година Толкова ли се свършиха естествените, опрятно изглеждащи и умни хора, че към този момент и клошари започнахте да интервюирате?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати thenewone03 Ное 2022 9:26ч.
Без колониите - Африка, Близкия, Средния и Далечния Изток, Южна и Средна Америка, Русия (опитват се), Индия и Китай, Европа е едно кръгло нищо. Мрачно, захлупено и кръвожадно сборище на тъпанари и педерасти. Без колониите нямаше да има нищо - нито злато, нито сребро, нито диаламнти, нито първични материали, нито индустрия, нито енергетика - нищо. За просвета - най-вече скални рисунки.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати хамалин03 Ное 2022 9:58ч.
локумджиъ
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Виктор03 Ное 2022 10:04ч.
След пландемията и документите, за мен Европа е мъртва, територия която си получава заслуженото и освен това е към момента единствено при започване на огромните си страдания! Само колосални дози правдивост могат да полеят европейската духовна пустиня, само че се притеснявам, че даже тогава, песачинките ще бъдат краткотрайно мокри...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати " Жижек е словенски мъдрец, повлиян от марксизма " 03 Ное 2022 10:07ч.
Марксизма различен път. Повлиян е от неомарксизма, което ще рече неолиберализъм, глобализъм и дигитален тоталитаризъм.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Птибурдуков03 Ное 2022 10:47ч.
Наскоро попаднах на много любопитно изявление с него и Ювал Ноа Харари - бяха съгласни по съвсем всички тематики. https://www.youtube.com/watch?v=3jjRq-CW1dc
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Останалата част от03 Ное 2022 11:21ч.
писанията си Сл. Жижек и сходните му ще би трябвало да посветят на оправдания за всичко, което са написали преди. За да не наподобяват цялостни ид@@ти.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Helleborus03 Ное 2022 11:46ч.
Първото преимущество, че Европейски Съюз „ благославя “ самостоятелния човек с неговите неточности - по-скоро изисква от него да бърка, откакто всяка проповед по отношение на какво е да постъпиш вярно се смята за тирада на омразата. Второто преимущество, гражданската народна власт, по-скоро е удар по единението нужно на всяко семейство. Третото (да казваш защо има или няма място в света) си е чист фашизъм!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Славин03 Ное 2022 12:32ч.
Бре Славойе, за какво бъркаш тук Тръмп. Байдън е страшилището, което разрушава Еврапа, която му клекна единствено за 2 месеца. Европа-та от Брюксел е една сбирщайн от технократи и самовлюбени тарикати, които ще разрушат и последната заблуда, която имахме за обединяване, процветание и мир. А ти Словойе сякаш беше ляв, пък нещо си със мъгляв взор за ставащото напоследък в Европа.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати без имена03 Ное 2022 12:34ч.
Мисли с стила ярко комунистическо бъдеще и дайте да дадем. „ Нашият дълг не е да се унижаваме като основните виновници за колониалната употреба “. А, не по този начин, не цяла Европа е виновница за колониална употреба. Виновниците в този момент ни размахват пръст и ни учат на морал, пардон евроатлантически „ полезности “.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Рене от съпротивата03 Ное 2022 13:50ч.
Да напомним един малък факт на международно приетият словенски мъдрец Славой Жижек за тези украинци който след преврата от 2014 година отхвърлиха да са част от " лелеяната " Европа и поради това нацисткият режим завзел власта в Украйна стартира да ги избива с поддръжката на Съединени американски щати и същата тази Европа.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Славой03 Ное 2022 13:57ч.
не споделя от кой момент брои светлите страници в общата европейска история, само че единствено при започване на 20.век Англия прави първите концентрационни лагери в Англо–бурската война, където за една зима измират хиляди хора, включително деца. Белгийският крал прави човекопарк с конгоанци и така нататък Кога стартира светлината, не разбрах.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022106719 Окт 202262221 Окт 2022118124 Sep 20222359
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР