Следващото поколение Wi-Fi е тук и да, то е по-добро

...
Следващото поколение Wi-Fi е тук и да, то е по-добро
Коментари Харесай

Какво представлява Wi-Fi 7 и имате ли изобщо нужда от него в момента?

Следващото потомство Wi-Fi е тук и да, то е по-добро от Wi-Fi 6E, само че към момента няма доста аргументи да си купувате рутер, който поддържа Wi-Fi 7...

Емил Василев преди 2 минути 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 18:09 | 15.10.2023

Евтиният модул REVR единствено за 10 минути трансформира ДВГ автомобил в хибрид (видео)

IT НовиниДаниел Маринов - 18:33 | 14.10.2023

Антената на Wi-Fi рутера ви евентуално е ориентирана неправилно – ето верния метод

ТелефониСветослав Димитров - 14:36 | 14.10.2023

Кои функционалности да деактивирате, с цел да работи смарт телефонът по-дълго?

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Съвсем скоро Wi-Fi ще получи ново усъвършенстване. Точно по този начин: към 4 години след дебюта на Wi-Fi 6 и 2 години след последвалия го Wi-Fi 6E, Wi-Fi 7 поема щафетата. Wi-Fi 7 може да предложи още по-голямо нарастване на скоростта, в сравнение с Wi-Fi 6E, частично с помощта на необятното пространство на 6 GHz честотната лента, която 6E отключи. Предполага се, че тя ще разгърне и други трикове за ускорение на работата и ще внесе нови способи за секване на разстройствата и понижаване на латентността на вашата мрежа.

Звучи ли ви всичко това познато? Вероятно, тъй като главните характерности на Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E бяха техните качества за унищожаване на разстройствата и изключително в тази ситуация с 6E – нарасналата скорост (при изискване че имате съвместимо устройство – рутер).

Добрата вест е, че Wi-Fi 7 ще работи добре и с по-старите ви устройства

Ако не сте удовлетворени от концепцията да замените всичките си устройства поради обещанието за постоянна мрежа, положителната вест е, че Wi-Fi 7 ще работи добре и с по-старите ви устройства, а когато замените смарт телефоните, компютрите и другите си безжични устройства с такива, които поддържат новия стандарт, някои неща ще станат доста по-добри. Друг е въпросът дали би трябвало да си купите Wi-Fi 7 рутер в този момент или да изчакате.

Какво съставлява Wi-Fi 7?

Можете да си визиите, че Wi-Fi 7 е това, което Wi-Fi 6 е бил за Wi-Fi 5. Той към момента работи в честотните ленти 2,4 GHz, 5 GHz и 6 GHz, както Wi-Fi 6E, само че усъвършенства нещата, като предлага по-голяма евентуална ширина на честотната лента (по-бързо изтегляне), сплотява връзки в разнообразни ленти (по-бързо евакуиране и по-голяма стабилност) и употребява повече трикове за модулация на сигнала.

Някои от маркетинговите акции към Wi-Fi 7 се концентрират върху даването на 8K видео, само че даже в случай че стриймингът на 8K е постоянно срещан, компресираната 8K емисия би била задоволително постна, с цел да се оправят елементарно с нея множеството модерни рутери.

Най-непосредствената изгода от Wi-Fi 7 в действителност е суровата скорост.

В последна сметка ще бъде ли Wi-Fi 7 по-бърз?

Да, ще бъде. Според Intel, един „ характерен “ преносим компютър с Wi-Fi 7 може да доближи „ евентуален най-много “ от съвсем 5,8 Gbps – това е теоретично, само че даже и половината от това число би било идеално за множеството хора.

Това, което прави Wi-Fi 7 по-бърз в по-голямата си част е широчината на честотната лента на канала през която се трансферират данните. Wi-Fi 7 удвоява оптималната честотна лента на канала до 320 MHz в съпоставяне със 160 MHz, които можете да получите при по-добрите Wi-Fi 5, 6 и 6E рутери.

Новият стандарт също по този начин поддържа съчетание на честотни ленти в една връзка с функционалност, наречена Multi-Link Operation (MLO). Като жестоко упражнение това значи, че в случай че можете да изтеглите файл със скорост, да речем 1 Gbps на честотната лента 6 GHz и на честотната лента 5 GHz със скорост 700 Mbps, комбинирането на двете може да ви обезпечи до 1,7 Gbps. Това също по този начин значи, че в случай че една от тези връзки спре да работи по някаква причина, устройството ви може просто да се върне към другата. Колко добре работи това на процедура следва да разберем, когато тестваме дружно рутери и устройства с поддръжка на Wi-Fi 7.

Wi-Fi 7 също по този начин удвоява броя на пространствените MU-MIMO потоци: едновременни потоци към и от други устройства. Wi-Fi 6 поддържа 8 x 8 MU-MIMO, което значи, че рутер с 8 антени може да „ приказва “ с 8 устройства (или едно устройство с 8 антени) и може да предава до 8 едновременни потока към всяко устройство. За Wi-Fi 7 броя е 16 x 16, само че не се вълнувайте прекалено много. Потребителските Wi-Fi 6E маршрутизатори, даже и скъпите като Nighthawk RAXE500 на Netgear, нормално оферират 4 x 4 MU-MIMO, макар че стандартът 6E е кадърен на повече. Също по този начин е мъчно да се намерят смарт телефони, преносими компютри и други устройства с Wi-Fi, които се оправят по-добре от 2 x 2 MU-MIMO.

Кога ще има Wi-Fi 7 в устройствата?

Както споменахме, към този момент можете да си закупите Wi-Fi 7 рутер, само че не трябва да бързате – единствено няколко устройства поддържат стандарта, който още веднъж към момента не е публично приключен.

Чиповете обаче към този момент са разполагаем. Мобилният безжичен чипсет FastConnect 7800 на Qualcomm беше пуснат през 2022 година и даже към този момент е в някои телефони, като Samsung Galaxy S23 Ultra, макар че Samsung ще би трябвало да задейства Wi-Fi 7, с цел да могат тези смарт телефони да го поддържат.

Съвместимост с Wi-Fi 7 ще откриете и в 16-инчовия преносим компютър Acer Swift Edge, а мрежовата карта BE200 Wi-Fi 7 на Intel се чака да излезе преди края на тази година. Други компютри, поддържащи стандарта би трябвало да стартират да излизат през цялата последваща година от други огромни производители.

Важни разяснения

Все още е рано и множеството от преимуществата на Wi-Fi 7 няма да се усетят, до момента в който производителите не стартират да го употребяват по дифолт, което може да отнеме време. В края на краищата, към момента можете да намерите доста артикули, които работят с Wi-Fi 5. Освен в случай че не желаете да сте в крайник с новостите, в действителност няма на практика аргументи да се впуснете в Wi-Fi 7 с нов рутер.

Стандартът Wi-Fi 7 към момента не е признат от Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), тъй че рутерите, налични преди този момент може да не разполагат с основни функционалности или оптимизации. Някои от функционалностите, като да вземем за пример удвоената широчина на канала оферират съответни изгоди, само че други, като MLO са обещаващи, само че нови и към момента не са тествани без значение.

Да си купите ли Wi-Fi 7 рутер в този момент или да изчакате?

Ако се надявате Wi-Fi 7 да поправи цялата ви мрежа, това няма да стане, защото този нов стандарт се поддържа от толкоз малко устройства, че няма да видите изгодата от него с месеци или даже години.

Също по този начин е добра концепция да изчакате, до момента в който Wi-Fi 7 не бъде публично показан и Wi-Fi Alliance не стартира да сертифицира Wi-Fi 7 рутери – по този начин ще знаете, че те са изцяло съвместими с новия стандарт. Дотогава тези рутери евентуално ще бъдат прекомерно скъпи, а безжичните устройства, поддържащи техните съвременни функционалности ще бъдат прекомерно малко, с цел да си заслужава цената им.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР