Следващият председател на ОССЕ ще бъде Малта, обяви външният министър

...
Следващият председател на ОССЕ ще бъде Малта, обяви външният министър
Коментари Харесай

Малта поема от Северна Македония председателството на ОССЕ

Следващият ръководител на ОССЕ ще бъде Малта , разгласи външният министър на Северна Македония Буяр Османи на срещата на ОССЕ в Скопие. Той също по този начин приветства удължаването на мандатите на генералния секретар Хелга Шмид, службата за демократични институции и права на индивида Матео Макачи, висш комисар Кайрат Абдрахманов и основен представител Тереза Рибейро.

„ Всички страни участнички се съгласиха, че Малта е новият ръководител за идната година, а също по този начин проектът за председателството на Северна Македония беше създаден, успяхме да удължим мандатите на четирите най-високи управителни длъжности в ОССЕ, на генералния секретар и на ръководителите на трите самостоятелни институции “, съобщи Османи.

„ Искам да поздравя Малта и министър Борг и да изразя нашата дълбока признателност за това, че поеха бремето на отговорността за продължение на значимата задача на ОССЕ в тези сложни времена. Те могат да разчитат на нашата поддръжка и им поисквам една не толкоз сложна година, каквато имахме ние “, добави той.

Османи разяснява значимостта на събитието по време на продължаващата война и поддръжката за Украйна в този миг.

Руската експанзия против Украйна жестоко наруши самите основополагащи правила и задължения на нашите организации и аргументи голямо страдалчество в Украйна , само че също по този начин сложи под въпрос самото битие на нашата организация. И заради това резултатите от този министерски съвет са революционни: първо, тъй като преобладаващото болшинство от участващите страни се събраха, с цел да подсилят скъпото значение на правилата и уговорките на ОССЕ, залегнали в заключителния акт от Хелзинки, и осъдиха за следващ път пред света войната на Русия против нейния самостоятелен и върховен комшия “, сподели още външният министър на РСМ, съобщи БГНЕС.

Османи подлага на критика и ветото на Русия за бюджета на ОССЕ.

От 2022 година ОССЕ няма бюджет, тъй като Руската федерация блокира неговото приемане. Поради това организацията страда доста, кърви без този бюджет. Не можем да гоним инфлацията и да сътворяваме нови работни места. Това нарушава способността ни да бъдем на място в конфликтните страни. Руската федерация блокира приемането поради изречение в документа, което даже не е част от процедурата за взимане на решения “, приключи той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР