Следващият път, когато някой нахален или невнимателен шофьор подпали“ кръвта

...
Следващият път, когато някой нахален или невнимателен шофьор подпали“ кръвта
Коментари Харесай

Вече е доказано: гневът съкращава живота

Следващият път, когато някой нагъл или разсеян водач „ подпали “ кръвта ви, се пробвайте да се успокоите, да вземем за пример с дълбокото вдишване на въздух. Според данните на ново изследване сходни епизоди на гняв изрично съкратяват живота.

Изследователите откриват, че мъжете, които признават, че се ядосват постоянно, са по-склонни да стигнат до летален излаз в период до 35 години. Тези, които се гневят по-рядко, живеят по-продължително, се показва още в данните.

Специалистите от Щатския университет в Айова, Съединени американски щати, разясняват, че при най-яростните участници рискът от ранно постигане до летален излаз се покачва с 1,57 повече, спрямо най-спокойните персони.

Връзката не се въздейства от други фактори като приходи, фамилно състояние и тютюнопушене даже.

Изследователите допълват, че отрицателното въздействие на напрежението върху физиологичните процеси е известно отпреди. Те включват атеросклероза, при която артериите се блокират от мастните натрупвания в кръвта. Това може да има съществени и даже съдбовни последствия, измежду които инфаркт.

За изследването се употребяват данни от 1307 мъже, които се наблюдават за интервала сред 1968 и 2007 година Между 1968 и 1972 година участниците са разпитвани годишно по отношение на гнева, който изпитват – дали се ядосват относително елементарно или не. За тези пет години е избрана междинна степен на гневност за всеки участник. Средната възраст на участниците през 1972 година е 35 години.

Специалистите разясняват, че гневът е тип изложение на напрежението, а стресът покачва равнищата на кортизол в кръвта. Поради тази причина е доста значимо всеки да откри верният метод за справяне с гнева.

Данните от изследването са оповестени в сп. Social Science & Medicine.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР