Следващият месец се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна

...
Следващият месец се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна
Коментари Харесай

Още век е нужен за разчистване на боеприпасите от Първата световна война

Следващият месец се отбелязва 100-годишнината от края на Първата международна война , а специалистите за неутрализиране към момента изкопават муниции в полетата в източната част на Франция и евентуално ще отнеме още 100 години , преди да бъдат напълно прочистени, оповестява " Ройтерс ".

Във Вилоне-Харумон, където река Муз се вие на запад от Вердюн , немската войска изхвърля хиляди артилерийски снаряда в постепенно изместващите се води на реката след борбата при Мор Хом през 1916 година

Миналата седмица водолази вързаха десетки снаряди, заровени в речното корито, преди кран деликатно да вдигне. За един ден повече от пет тона неексплодирали снаряди са извадени от реката .

За година се събират сред 45 и 50 тона въоръжение и се допуска, че има минимум 250-300 тона, които към момента са заровени и разхвърляни в околните реки и хълмове на Източна Франция.

За Гай Момпер, експерт по неутрализиране, който управлява акциите, е извънредно значима задача да се защитят хората от муниции, които към момента могат да експлодират .

" Трябва да прочистим земята ", изяснява Момпер и добавя, че може да отнеме повече от столетие, с цел да се изчистят всички муниции.

Първата международна война значително се води на френска и белгийска територия . По-голямата част от спора е в окопите - от време на време единствено на няколко метра един от различен - вкопани в почвата по границите на Франция, Германия и Белгия.

Повече от 10 милиона бойци , в това число 1,4 милиона французи, умират в спора, който завършва на 11 ноември 1918 година и фрапантно трансформира френската демография и пейзаж.

Физическото влияние към момента може да се види , със следи от остарели окопи в полетата, а земята е белязана от гърмежите на артилерията.

" Често се случват злополуки с хора, които имат вяра, че могат да обезвреждат, само че стигат прекомерно надалеч. За страдание това коства живота им, в най-лошите случаи ", разяснява Беноа, който работи в екипа за неутрализиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР