Следващият етап от съдебното дело на Джулиан Асандж ще започне

...
Следващият етап от съдебното дело на Джулиан Асандж ще започне
Коментари Харесай

Следващият етап от делото за екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ ще започне през май

Следващият стадий от правосъдното дело на Джулиан Асандж ще стартира през май, откакто американското държавно управление показа гаранции за отношението към него, в случай че английският Върховен съд позволи да бъде екстрадиран, предадоха Пи Ей медия и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Основателят на " Уикилийкс " е преследван в Съединени американски щати поради хипотетичен скрит план за приемане и откриване на информация за националната защита след публикуването на хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

По време на двудневното чуване през февруари юристи на 52-годишния Асанж желаеха позволение от съдията да оспорят отхвърлянето на по-голямата част от делото, с цел да предотвратят изгонването му. Миналия месец двама съдии отхвърлиха множеството от правните причини на Асандж, само че обявиха, че в случай че Съединени американски щати не дадат гаранции, той ще може да апелира на три учредения.

Тези гаранции са, че Асанж ще бъде предпазен и ще може да се базира на Първата корекция от американската Конституция, която пази свободата на словото в страната; че Съединени американски щати не са " предубедени в правосъдния развой " поради националността му и че няма да му бъде наложено смъртно наказване.

Вчера двамата съдии потвърдиха, че Съединени американски щати са дали увещание на съда и обявиха, че чуването ще се организира на 20 май и ще продължи към два часа.

Съдът издаде това решение, откакто във вторник брачната половинка на Асадж - Стела Асанж, съобщи, че Съединени американски щати са дали " искрено уклончиви думи ".

" Съединените щати не дадоха увещание във връзка с Първата корекция и дадоха общоприетоо увещание във връзка с смъртното наказване ", сподели тя. " Съединени американски щати не се ангажираха да отдръпват предходното изказване на прокуратурата, че Джулиан няма право да се позове на Първата корекция, тъй като не е жител на Съединени американски щати. Вместо това Съединени американски щати се лимитират до искрено уклончиви думи, потвърждавайки, че Джулиан може " да се опита да повдигне въпроса " за Първата корекция, в случай че бъде екстрадиран.

" Дипломатическата нота с нищо не облекчава крайното безпокойствие на фамилията ни за неговото бъдеще - мрачното му очакване да прекара остатъка от живота си в изолираност в американски затвор поради публикуването на публицистика, печелила награди ", добави брачната половинка му.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати отхвърли да разяснява.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР