Следващия петък, 3 септември, ще стане ясен кандидат-премиерът на БСП.

...
Следващия петък, 3 септември, ще стане ясен кандидат-премиерът на БСП.
Коментари Харесай

На 3 септември ще стане ясен кандидат - премиерът на БСП

Следващия петък, 3 септември, ще стане явен кандидат-премиерът на Българска социалистическа партия. Това разгласи водачът на партията Корнелия Нинова, минути откакто получи третия - и финален мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев.

Президентът аргументира избора си да връчи мандата точно на социалистите с думите, че, съгласно него, партията е посочила неприкритост и диалогичност в договарянията за образуване на държавно управление досега.



Веднага откакто получи последния изследователски мандат, Българска социалистическа партия разгласи, че този път ще влезе в диалозите за сформиране на държавно управление по друг метод, спрямо договарянията в границите на първия мандат, получен от Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия няма да слага условия на " ИТН ", Демократична България и ИБГНИ. Засега няма да предлага личен състав на кабинет. И ще предложи консултациите с трите протестни обединения да бъдат открити за медиите и обществеността.

Пресечните точки сред социалистите и останалите обединения са по ограниченията за битка с съществени рецесии: здравна, икономическа, евентуална миграционна.

По-рано - в Сутрешния блок на Българска национална телевизия - тя удостовери, че е говорила със Слави Трифонов точно за вероятността за образуване на постоянен кабинет.

Точно в 9:30 ч. третата парламентарна мощ получи третия - и финален - изследователски мандат. Държавният глава Румен Радев обоснова повода да избере Българска социалистическа партия: диалогичността на партията, полезностите й и почтените й членове.



" Тези хиляди почтени хора и вътрешнопартийната народна власт са поръчител за сформиране на устойчиво държавно управление към ясни полезности, към регистриран политически профил и несъмнено познати на обществото персони, тъй като България има потребност от водачество ", сподели Радев.

Румен Радев настоя за образуване на държавно управление с явен политически профил: " Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга сходна формула няма по какъв начин да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел. А това е историческата задача ".

Българска социалистическа партия още веднъж дадоха поръчка да положат всички старания, с цел да съберат задоволително поддръжка за постоянен кабинет.

" България е изправена пред тествания, ще поставим всички старания да съставим постоянен кабинет с ясно парламентарно болшинство, който да предприеме ограниченията за промяна и смяна на настоящия модел на ръководство ", сподели Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия ще предложи на тъй наречените партии на митинга открити договаряния пред медиите в идващите дни. Без условия.

" Ще бъдат доста динамични три-четири дни. Ние сме пред два избора: единият е да съставим постоянен кабинет и болшинство в Народното събрание, което да вземе най-важните решения, или отиваме на избори ", сподели Нинова.



Разговорите ще са паралелни с актуализацията на бюджета, по която може да се търси основа за предстоящ кабинет.

" Нямаме спор да преизчислим пенсиите. Нямаме спор да отпуснем пари за коронавирус рецесията, за пари за охраняване на границата, в дълбочината на политиката е това - не кой ще е министър и по какъв начин ще стане. Щом имаме единодушие по тези основни въпроси за България, това би трябвало да е основата и за бъдещото държавно управление ", добави Нинова.

Възможни пресечни точки с останалите три обединения - " ИТН ", " Изправи се БГ! Ние идваме! и " Демократична България ", Корнелия Нинова вижда в политиките в програмния документ, контрактуван сред партията на Слави Трифонов и социалистите в договарянията по първия мандат.

" За нас е значимо, първо, политиките и политиката, която ще се прави, по-късно към този момент персоналният състав, който би трябвало да извършва тези политики. Имаме добра база, съгласно нас, да стъпим на първичния документ, там и четирите партии бяхме съгласни, има от всяка партия значимото за нея ", сподели тя.

За да улесни договарянията, Българска социалистическа партия няма да влиза с подготвен план на кабинет и кандидат-премиер. Може да одобри кандидатури и от другите партии.



" Ние няма да предложим подготвен Министерски съвет, подготвен министър-председател, тъй като знаем, че предишния път това докара до несъгласия сред партиите на митинга ", посочи тя и удостовери, че е водила диалог със Слави Трифонов преди дни по отношение на вероятностите за поддръжка за кабинет.

" Позицията на Слави и Има Такъв Народ е доста значима, тъй като са първа политическа мощ. Без Има Такъв Народ не може да има постоянен кабинет и болшинство, тъй че е доста значимо той какво ще каже, само че дано си го каже персонално " сподели тя.

Отворен въпрос остана настояването на президента за кабинет с политически профил и визията на Българска социалистическа партия за повече експертни фигури.

" Все отново ние излъчваме кабинет, ние заставаме зад него, ние носим отговорност, ние ще бъдем болшинство вероятно, което ще гласоподава закони, тъй че дали експертен, дали различен - ще решим парламентарните партии. Правомощията на президента са да ни връчи мандата ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия не изключва опцията за кабинет с стратегия и прецизен времеви небосвод. Дали ще бъдат канени служебни министри - следва да се реши.

" Ще беседваме още веднъж с президента по този въпрос, несъмнено, бихме поканили
и служебни министри. Предстоят диалози ", сподели Нинова.

За да разшири кръгът за намиране на единодушие с останалите партии, Българска социалистическа партия този път няма да влиза в договарянията с оферти за личен състав.

Репортери: Александър Марков, Тихомир Игнатов

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР