Следващите три дни са много специални в календара на българите

...
Следващите три дни са много специални в календара на българите
Коментари Харесай

Само тази нощ: Водата започва да чува и да сбъдва желания

Следващите три дни са доста специфични в календара на българите и носят името " Водици ". Празникът води началото си от антични времена, още преди Христа, и е обвързван с вярването на старите българи, че водата има силата да " помни ". Нашият народ считал, че на границата сред земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни. Любопитното е, че през последните десетилетия учени започнаха да изследват водата и потвърдиха посредством безспорни изследвания, че тя в действителност има памет и трансформира структурата си, освен това под въздействието даже на мисли и думи. Нещо, което българите са знаели още от антични времена...

Празникът Водици се отбелязва в три дни: Започва на 5-ти януари вечерта, когато в среднощ небето се разтваря и самичък Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който желае “сбъдване” в среднощ, до тази вода изрича най-голямото си и мощно предпочитание. Според античните вярвания водата и Бога го чуват и го „ сбъдват”!

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а дребните момченца до една година се изкъпват в студена вода, с цел да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е доста остарял, предхристиянски бит, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки желае да измие болест и грях с Живата вода.

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади дами и дребните момиченца до една година. Тъй като женската вътрешност носи Силата на сътворението, дамите понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои региони на този ден още веднъж се гадае и предсказва за обич и забременяване. На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се сплотяват от Водата и Сътворението. Започва сватбеният интервал.

Източник: woman.bg
тагове вода предпочитание нощ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР