Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление

...
Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление
Коментари Харесай

Славов каза на какво ще трябва да даде отговор Борислав Сарафов


Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско ръководство на България или рискуваме се върнем към безвремието отпреди месеци. Това разяснява в " Панорама " правосъдният министър Атанас Славов.

След породилото се напрежение сред ръководещите през днешния ден Славов се надява ГЕРБ да беседват с ПП-ДБ, тъй като залогът не е единствено държавното управление, а бъдещето на страната и това по какъв начин България ще наподобява след една година.
-->
" След решенията, посочени в декларацията за ръководство от ПП-ДБ има няколко доста значими точки. Ясен ангажимент за конституционна и правосъдна промяна, явен ангажимент към законодателната стратегия, призната и одобрена при започване на ръководството. На трето място - назначения, които са транспарантни и интегритет в главните контролни и регулаторни органи ".

Министърът съобщи, че на идващото съвещание на Висш съдебен съвет ще сложи въпросите, свързани с натиска в правосъдната система, както и проблема " Осемте джуджета ", по който Борислав Сарафов ще би трябвало да даде безапелационни отговори.

Славов е безапелационен, че в ПП-ДБ има единодушие за конституционни промени.

" Преди две години внесохме развъртян план с ясна идея. Става дума да се подсигурява самоуправление и самостоятелност на съдиите в един обособен Висш съдебен съвет, където те имат болшинство и да се подсигурява отчетност на прокуратурата в един независим прокурорски съвет, в който публичната, парламентарната, гражданската квота, в случай че щете за има болшинство - това, което не стана през 2015 година ".

Надява се планът за конституционна промяна да бъде импортиран в Народно събрание до седмици и да завърши в границите на няколко месеца. Смята за безсмислено Висш съдебен съвет да се сменя в този момент, откакто след три месеца ще има напълно друга идея.

По думите му политическата рецесия е почнала с бламирането на антикорупционния закон и приемането на предлагането на ГЕРБ на разделянето на КПКОНПИ. Според Славов това е явен знак, че има конюнктурно болшинство по избрани тематики, които са в основата на съглашението за ръководство.

Относно избора на Борислав Сарафов за и.ф. гавен прокурор Славов съобщи, че е чул аргументирани претенции и от двете страни във Висш съдебен съвет, само че че идната седмица ще подаде тъжба във Върховен административен съд, който може дефинитивно да реши този спор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР