Следващата среща на НАТО на високо равнище ще се проведе

...
Следващата среща на НАТО на високо равнище ще се проведе
Коментари Харесай

Лидерите на НАТО на среща в Лондон в началото на декември


Следващата среща на НАТО на високо ниво ще се организира в Лондон през декември, отбелязвайки 70-годишнината на съюза, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, съобщи БГНЕС.

“Следващата среща на водачите на съдружниците ще се организира на 3-4 декември 2019 година в Лондон… Очаквам с неспокойствие сполучлива среща на върха ”, сподели той, представен от Агенция Франс Прес.

Столтенберг съобщи, че е разискал подготовката за срещата на върха на държавните и държавните ръководители с английския министър председател Тереза Мей по време на визитата в Лондон предходната седмица.

Срещата на върха през декември ще бъде късмет “да се отговори на актуалните и незабавните провокации пред сигурността и по какъв начин НАТО ще продължи да влага и да се приспособява, с цел да подсигурява, че ще остане дирек на стабилността през идните години ”, съобщи Столтенберг в изказване.

Той добави, че Лондон е уместно място за отбелязване на 70-годишнината на трансатлантическо военно съдействие, защото той е бил дом на първото седалище на Алианса, откакто Обединеното кралство стана един от 12-те създатели на НАТО през 1949 година.

Днес държавите-членки са 29 и централата е в Брюксел.

“Лондон е бил домът на първата ни централа, тъй че е уместно място за държавните и държавните ръководители на НАТО да възнамеряват бъдещето на Алианса ”, сподели Столтенберг.

Деликатно време за НАТО

70-тата годишнина идва в внимателно време за НАТО. Напрежението с Русия е на високо равнище, което не се е следило след Студената война. Съществуват и опасения по отношение на уговорката на американския президент Доналд Тръмп към съюза и неговата подготвеност за осъществяване на пакта за взаимна отбрана.

Срещите на НАТО нормално завършват с публично, наложително изказване за задачите и дейностите, контрактувани от всички съдружници – като съглашението от 2014 година за опит да се изразходват два % от Брутният вътрешен продукт за защита.

Все още не е доказано дали ще бъде направено изказване на съвещанието през декември.

Англия би трябвало да напусне Европейския съюз през октомври, а декемврийската среща ще се преглежда като сигнал за взаимност сред НАТО и Англия – която е водещата военна мощ на континента, дружно с Франция.

Брекзит ще промени връзките на Обединеното кралство с Европейския съюз, само че няма да промени връзките на Обединеното кралство с НАТО ”, съобщи Столтенберг през февруари.

В сряда той се върна в Лондон за диалози с английския министър на защитата Пени Мордаунт. В четвъртък той ще взе участие в конференция по киберсигурността в английската столица.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР