Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция.

...
Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция.
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Работи се уверено енергийният хаос да бъде овладян

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това сподели служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

До момента няма отговор на отправената покана за диалог с „ Газпром износ “, нито отвод за подобен, съобщи той. „ Ние търсим посредством „ Булгаргаз “ метод за разговор. Министърът на енергетиката също се пробва да влезе в разговор с „ Газпром износ “. В момента нямаме диалог, само че нямаме корав отвод за това да не се водят диалози “, изясни Донев.

Министърът на стопанската система и промишлеността взе участие също косвено в този разговор посредством диалозите в Баку. Работи се в посока диверсификация на източниците и обезпечаване на газ на търпими цени.

По думите му се работи решително енергийният безпорядък да бъде овладян. „ Зимата ще бъде сложна, само че ние поставяме безусловно всички старания жителите и бизнесът да бъдат обезпечени в доставките на газ, горива и други нужни артикули. Работим в посока да имаме съответни ограничения за битка с инфлацията – нещо, което не се правеше “, разяснява той и акцентира, че инфлацията у нас е над 17%, което е двойно в съпоставяне със междинната за Европа.

По думите му спешният щаб в енергетиката е заседавал съвсем всеки ден в първите 10 дни. „ Още със сформирането на 3 август щабът стартира работа. Опциите да стигнем до арбитраж с „ Газпром “ са две – разговор или арбитраж. При арбитраж не е ясно какви ще бъдат изгодите и за едната, и за другата страна. Ние сме отправили питане до „ Газпром износ “ да се възстановят доставките по контракта. България не е молител, ние сме равноправни търговски сътрудници, които търсят метод да възстановят разговора “, съобщи Гълъб Донев.

Той съобщи, че понижението с 30% на газа от октомври е реалност с помощта на напъните, които се поставят от държавното управление и дейните диалози с „ Лукойл “. „ Единственото нещо, поради което могат да понижат цените, е това, че ние имаме дерогация за доставките на съветски недопечен нефт “, съобщи Донев.

В кратковременен аспект обаче сме застрашени от ембаргото на съветския нефт, тъй като няма да имаме от кое място да внасяме тази суровина. „ На рафинерията в Бургас и трябват доставки съвсем всеки трети ден “, посочи той.

Той изясни отсъствието си на срещата при президента с шефовете на „ Лукойл “ с това, че по това време се е провеждала срещата на посланиците на страните членки от Европейски Съюз, на която той е участвал. „ Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим благоприятни условия да подсигуряваме енергийната сигурност освен на България, само че и на района “, изясни Донев.

Според Донев появяването на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, само че няма информация от кого. Той допусна, че е от пловдивската администрация.

Президентът по думите му носи огромна отговорност и риск поради служебното държавно управление.

Той съобщи, че не приема рецензиите за реваншизъм. „ Уволнения не се вършат поради реваншизъм, а поради пропуски “, безапелационен бе служебният министър.

Относно наводненията Донев смята, че пропуските в ръководството на водите са от години. „ Това, което вършим на място е да се вкара възбрана за сеч във водосбора на селата. обходени са безусловно всички сечища в региона. Прави усещане, че тези сечища не са разчиствани с години. Не става дума за противозаконна сеч “, съобщи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР