Следващата седмица на 24 май в 12 ч. в камерна

...
Следващата седмица на 24 май в 12 ч. в камерна
Коментари Харесай

Пианистката Дора Делийска: С „Етюди и прелюдии“ създавам ново произведение на изкуството

„ Следващата седмица на 24 май в 12 ч. в камерна зала „ България “ в границите на Софийски музикални седмици ще показва част от програмата на новия ми компакт диск „ Етюди и прелюдии “. Целият диск се състои от 24 творби. Има доста композитори, които са употребили тази скица и аз взех решение да основа една нова музикална конструкция, като съчетавам творби от разнообразни и доста контрастиращи композитори по мой прочит. сътворявам ново произведение на изкуството. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ пианистката Дора Делийска.

„ Композиторите са Шопен, Дебюси, Лигети и Капустин. Няма съответна връзка сред тях. Връзката е, че всеки от тях са композирали клавирни цикли, състоящите се от 24 творби “, изясни тя.
Работя в тази тенденция от доста години – развъртвам планове със лична драматургия и диря връзката сред композитори, които на пръв взор наподобяват без връзка. Като Шопен и Лигети. Но с един по-задълбочен разбор, аз съумявам да намеря въпросната музикална връзка и сътворявам нов клавирен цикъл.
„ Аз сътворявам и създавам сега. Свиря композиции от композитори, основани отпреди 100-200 години, само че силата и смисълът на интерпретационното изкуство е да ги пресъздадем сега и в този момент . За мен е значимо да имам достъп до актуалната млада аудитория, само че в никакъв случай за единствено комерсиално пласиране. За мен е значимо моите интелектуални хрумвания да бъдат показани редом с това, което е належащо в обществените мрежи – нещо, без което в съвремие не можем да живеем. Но за мен е доста значимо да се откри една композиция сред почтено и искрено шерване на класическото изкуство, такова каквото е, и модерния прочит “, разяснява Делийска.
Винаги прибирането ми в България е доста прочувствено и вълнуващо. Обичам да съм тук и да изсвирвам на българската сцена за мен е значимо да имам връзка с България.
Изненадата на концерта е за всички меломани, сподели надарената пианистка. Тя разкри, че на концерта ще участва Ирена Гъделева – музикален редактор в БНР, с която ще проведат диалог, в който думите са ориентирани към публиката.

Не желая публиката да се усеща като непряк наблюдаващ на нещо елитарно, каквото е класическото изкуство, а да е част от това, което се случва сега . По този метод даже хора, които не схващат от класическа музика и нямат музикално обучение, демонстрират интерес и слушат деликатно “, показа Делийска.

Тя описа, че е почнала да свири на пиано от 5-годишна възраст

„ За мен е значимо да се сътвори интерес у децата. Виена , където пребивавам от 20 години, е град за образец в музикалното обучение . Децата още от детската градина са възпитавани в музикална просвета – вършат детски представления, концерти с експерти. И в действителност схващат музиката от дребни. Класическата музика колкото повече се слуша става все по-интересна “, сподели още надарената пианистка.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР