Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на въпроса

...
Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на въпроса
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов отговаря на Гешев: ВСС има правомощията да отстрани главния прокурор.

Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на въпроса на някогашния основен прокурор Иван Гешев по отношение на законността на неговото премахване от поста.

 

Тълкувателното дело, заведено от Гешев, съставлява въпроса дали Висшият правосъден съвет (ВСС), чийто членове са с изминал мандат, може да продължи да извършва функционалностите си.

 

" Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело, е дали Висш съдебен съвет, чийто членове са с изминал мандат, може да извършва функционалностите си "

Професор Атанас Семов, парламентарен арбитър и докладчик по делото, съобщи пред Нова телевизия, че отговорът е явен.

 

Той уточни, че Висш съдебен съвет към този момент извършва функционалностите си в продължение на 10 месеца след приключването на мандатите на членовете му.

Добави, че самият Висш правосъден съвет е зависещ на правилото на непрекъснатост на действието и неговите функционалности могат да бъдат прекъснати единствено с промени в Конституцията или в случай че се отстрани органът.

 

„ Самият Висш правосъден съвет не е мандатен орган, а непрекъснато настоящ, зависещ на правилото на непрекъснатост на действието. Неговите функционалности могат да бъдат прекъснати единствено с промени в Конституцията или, в случай че се отстрани органът ", уточни Семов 

 

Конституционният арбитър акцентира, че Висш съдебен съвет има пълномощията да в профил основния прокурор.


Семов разяснява и предложенията за конституционни промени. Той уточни, че съществува политическа воля за реализиране на конституционни промени с нужното болшинство, само че е значимо да се дефинират същинските проблеми в правосъдната система и дали препоръчаните промени ще допринесат за тяхното решение.

Отговаряйки на въпрос за предлагането правосъдният министър да номинира основния прокурор, Семов съобщи, че в България всичко е персонално и разпоредбите работят по този начин, както ги схващат обособените хора, заемащи избрани длъжности.

 

Атнас Семов предложи и няколко хрумвания за допълнение на главния закон: " Смятам за безусловно неотложно в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий, стратегически народен приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо завещание ".

По думите му в главния закон би трябвало да бъде записано, че страната поставя специфични грижи за запазване на формалния ни език, а точно българския, а също и че страната поставя специфични грижи за запазване на националната еднаквост.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР