Следващата голяма стъпка пред ръководството на мисията е да потвърди,

...
Следващата голяма стъпка пред ръководството на мисията е да потвърди,
Коментари Харесай

Хеликоптерът Инджинюъти беше спуснат на повърхността на Марс!

Следващата огромна стъпка пред управлението на задачата е да удостовери, че хеликоптерът ще оцелее през идната нощ. За пръв път “Инджинюъти ” ще нощува независимо, без да е обвързван с “Пърсъвиърънс ” и предпазен от него. Температурите в кратера Йезеро, където е кацнала задачата, са рискови и могат да паднат до -90 oC. 

Ако “Инджинюъти ” преживее нощта, екипът ще извърши тествания на електродвигателите и ще задвижи ротора. В случай че тези проби приключат съгласно упованията, първият полет е плануван за 11-ти април (малко по-късно от предвиденото). Данните от излитането ще бъдат получени на идващия ден, тъй че чакаме до 12-ти април да разберем сигурно дали хеликоптерът е съумял да се издигне в марсианския въздух.  

“Инджинюъти ” е пробен хеликоптер. Той е създаден за $80 милиона, което е напълно дребна част от общата сума за основаването на “Пърсъвиърънс ” (2.2 милиарда). На борда на дрона няма научни принадлежности, а единствено няколко черно-бели камери. Целта е да се ревизира дали може да се реализира управляем полет в марсианската атмосфера, където атмосферното налягане е единствено 1% от това на атмосферата на Земята. 

Това не е първият опит за полет на друга планета – през 80-те години на предишния век руските задачи “Вега ” разпростират балони в плътния въздух на Венера. Но управляем полет на летателен уред, който е по-тежък от въздуха – това е постигано единствено на Земята. Предстои да забележим дали 11-ти април ще е исторически ден за авиацията. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР