Следваща голяма трансатлантическа търговска борба е на път да избухне.Преговарящите

...
Следваща голяма трансатлантическа търговска борба е на път да избухне.Преговарящите
Коментари Харесай

Тарифна бомба от времето на Тръмп цъка, заплашва да взриви трансатлантическата търговия

Следваща огромна трансатлантическа комерсиална битка е на път да избухне.Преговарящите от Брюксел и Вашингтон към този момент се пробват да я обезвреждат като разрешат петгодишен спор за стоманата и алуминия. Решението датира от времето на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който наложи мита върху европейския импорт. Съединени американски щати и Европейски Съюз разполагат със период до октомври, с цел да реализиран съглашение, само че към момента са толкоз надалеч един от различен, че европейските чиновници към този момент се притесняват, че възможностите за съглашение са дребни.

Без договорка двете страни могат да наложат още веднъж търговски мита на стойност милиарди долари върху стоките си - евентуално разпростиращи се надалеч оттатък стоманата, с цел да обиден артикули като френски виновност, американски ром, водка и дънки.

Въпреки че договарящите от Съединени американски щати към момента се надяват, че съглашение може да бъде реализирано в точния момент, политическите последствия от неуспеха за президента Джо Байдън ще бъдат съществени, като американският експорт бъде обиден тъкмо преди евентуалната му борба за преизбиране през 2024 година В по-широк проект, нов срив в комерсиалните връзки сред Европа и Съединени американски щати би оказал спомагателен напън върху връзките, които към този момент са подложени на напрежение поради пакета от зелени дотации за американската промишленост, препоръчан от Байдън.

При състояние че все по-настоятелният Китай заплашва да наруши доставките, а войната на Русия в Украйна затруднява международната търговия, последното нещо, от което се нуждае международната търговия, е нова рецесия сред главните западни съдружници. Шестима чиновници на Европейски Съюз, осведомени за диалозите, се притесняват, че ще се случи тъкмо това.

" Началните позиции са прекомерно надалеч ", сподели един от чиновниците, който изиска да остане неизвестен. " Огромните отстъпки, които ще би трябвало да бъдат направени, са политически нереалистични в този период. "

Трансатлантическите различия са излишък от времето на Тръмп, който през 2018 година наложи мита върху европейска стомана и експорт на стойност 6,4 милиарда евро. Тарифите бяха изключително сензитивна тематика, защото Тръмп ги наложи от съображения за национална сигурност.

След като пристигна на власт, Байдън се съгласи на краткотрайно заледяване, а не на цялостно преустановяване на разногласието. Неговата цел беше договарящите да работят взаимно за превръщането на производството на стомана в по-екологично и за битка със свръхкапацитета в международен мащаб. Неофициалната цел на Съединени американски щати е също по този начин да се притисне дъмпингът на Пекин на китайската стомана, която се създава с доста повече сила от въглища.

Но в случай че до октомври не бъде подписано ново съглашение, съществува риск митата да се върнат. Срещата на върха сред Байдън и водачите на Европейски Съюз към този момент е планувана за октомври, като е допустимо да съвпадне с последния стадий от договарянията по разногласието.

Китайски ястреби

Длъжностните лица в Брюксел считат, че продължаващите договаряния са следващият опит на Съединени американски щати да ги принудят да заемат по-твърда позиция по отношение на Китай.

Дискусиите неотдавна набраха скорост посредством размяната на концептуален документ на Съединени американски щати, а по-късно и на отговор от Европейски Съюз. Тези текстове демонстрираха какъв брой надалеч са двете страни по основни въпроси, споделиха чиновниците.

Според предлагането, забелязано от „ Политико “, Вашингтон желае да наложи мита върху вносните стоманени или алуминиеви артикули, които да се усилват прогресивно според от това какъв брой въглеродно натоварен е индустриалният развой. Страните, които се причислят към съглашението, което ще бъде отворено за страни отвън Европейски Съюз, ще се сблъскат с по-ниски цени или въобще няма да ги получат спрямо тези, които не се причислят.

Според чиновниците отговорът на Европейски Съюз - също забелязан от “Политико “ - не включва никаква форма на цени. Брюксел се притеснява, че американският проект за мита е в прорез с разпоредбите на Световната комерсиална организация, което е неразрешено за Европейски Съюз.

Но почитан чиновник от администрацията на Байдън, който приказва при изискване на анонимност, съобщи пред „ Политико “, че митата не трябва да бъдат изключени от дневния ред.

" Това е много мощен инструмент за стимулиране на пазара както за понижаване на въглеродната активност, по този начин и за възобновяване на изискванията на конкуренция, с цел да се противодейства на непазарните практики и непотребния потенциал ", сподели американският чиновник. " Това, което се опитваме да разберем, е кои са аргументите, заради които Европейски Съюз има опасения по отношение на конструкция от тарифен вид. "

Карл Тачеле, заместник-генерален шеф на Европейската асоциация на производителите на стомана Eurofer, съобщи: " В момента се работи по въпроса за митата: Не видяхме никаква действителна упоритост или визия за потребление на това като опция за справяне с непотребния потенциал или декарбонизацията. Така че това може да докара единствено до конфликт на отзиви. "

Американците не го виждат по този метод.

" Съединени американски щати и Европейски Съюз споделят уговорката да се оправят с двойната опасност от непазарния свръхкапацитет и климатичната рецесия, а администрацията на Байдън се ангажира да създаде рамка с високи упоритости, която да реализира тези цели за нашите служащи и тези сериозни промишлености ", съобщи Адам Ходж, представител на Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати.

Но висшият чиновник на администрацията на Байдън твърди, че предлагането на Европейски Съюз не е задоволително амбициозно. В него се вършат " корекции по периферията ", без да се нападна " главният проблем ", който двете страни се съгласиха да решат при сключването на примирието.

" Нашата угриженост във връзка с документа на Европейски Съюз е, че той не трансформира действително динамичността на търговията ", сподели американският чиновник. " Ако желаеме да променим посоката на влияние на непазарния свръхкапацитет върху пазарните стопански системи като Съединени американски щати и Европейски Съюз, както и в действителност да помислим по какъв начин можем да използваме търговията като инструмент за стимулиране на декарбонизацията, би трябвало да изготвим нещо друго и по-амбициозно ", добави служителят.

Няколко публични лица обявиха, че Вашингтон също по този начин желае да бъде освободен от граничния налог върху въглеродните излъчвания на Европейски Съюз, който постанова налог върху някои вносни артикули, с цел да се подсигурява, че европейските предприятия не са подбивани от по-евтини артикули, създадени в страни с по-слаби екологични правила.

Подобно освобождение за Съединени американски щати е още един проблем за Брюксел. Говорител на Европейската комисия съобщи, че освобождението на Съединени американски щати от налога върху въглеродните излъчвания би представлявало нарушаване на разпоредбите на СТО и " не може да се съпоставя с " ограниченията на Съединени американски щати за стоманата и алуминия.

Друго европейско безпокойство е, че Съединени американски щати няма да се откажат от опцията да наложат още веднъж мита на Европейски Съюз, макар че СТО ги жигосах като противозаконни. При Тръмп Брюксел твърдеше, че единствено цялостното отдръпване на митата би удовлетворило Европейски Съюз, потвърждавайки, че митата са противозаконен пестник в лицето на съдружник.

Високопоставеният американски чиновник съобщи, че потреблението на националната сигурност за оправдаване на митата - мотив, който сигурно ще провокира опозиция в Брюксел - " не е било част от диалога ни с Европейски Съюз до момента ". Но концептуалният документ на администрацията на Байдън не е бил написан предвид на спазването на условията на СТО, добави служителят.

Зона на доближаване

Сега Брюксел и Вашингтон договарят за намиране на зона на доближаване.

" Двете страни изхождат от две разнообразни позиции по този въпрос ", сподели един от европейските чиновници, като в същото време акцентира, че " има съвместен интерес да се откри решение ".

Други са по-песимистично настроени.

Така или другояче, на назад във времето се оформя проект Б. Няколко от европейските длъжностни лица подчертаха, че Европейски Съюз и Съединени американски щати могат да завоюват повече време и посредством удължение на настоящето преустановяване на разногласието. " Крайният период постоянно е еластичен ", съобщи Ури Дадуш, основан във Вашингтон помощник на мозъчния концерн " Брюгел ". " И двете страни елементарно могат да се спогодят за удължение. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР