Следва да изчакаме провеждането на Европейския съвет на 15-16 декември,

...
Следва да изчакаме провеждането на Европейския съвет на 15-16 декември,
Коментари Харесай

Донев: България води не преговори с Австрия и Нидерландия, а разнопосочен диалог

Следва да изчакаме провеждането на Европейския съвет на 15-16 декември, с цел да изясним дали ще бъде извършена полемика по тематиката за Шенген и какво решение вероятно би могло да бъде взето по въпроса. Затова всевъзможни и особени пристрастни заключения биха били преждевременни и не биха спомогнали на страната ни да реализира едно заслужено и значимо за жителите и бизнеса решение.

Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев от трибуната на Народното събрание по време на чуването си по тематиката Шенген, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Възможни са разнообразни разновидности, към този момент избегнахме най-неблагоприятния и нашата обща задача е да успеем да реализираме най-хубавото за България “, сподели служебният министър председател.

Донев означи, че ще бъде въздържан във връзка с позициите на Нидерландия и Австрия. " Критериите за присъединение на България към Шенген, които са напълно механически бяха покрити от България още през 2011 г ", акцентира той.

Служебният министър председател подсети, че са осъществени две инспекции, проведени от Европейска комисия с присъединяване на заинтригуваните страни членки. „ Въпреки нашите целенасочени старания, ясната и поредна позиция на Европейска комисия, както и дадените за следващ път доказателства вследствие на извършените партньорски инспекции, че България покрива всички критерии за участие в Шенген, негативните позиции на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия останаха непроменени. България се наложи да води с Нидерландия и Австрия не действителни договаряния всъщност, а разнопосочен разговор “, акцентира той.

Според него повече от явно е, че тези позиции на Нидерландия и Австрия са подбудени по-скоро от вътрешно политически съображения, а не от действително разпознати дефекти при използването на шенгенските правила от България. „ Подобна обстановка разбираемо буди надълбоко отчаяние и провокира прочувствени реакции у нас, само че освен, тъй като внася разделяне в съюза, слага под въпрос неговото единение, по което и Австрия и Нидерландия упорстват “, сподели още той.

Георг Георгиев от ГЕРБ насочи въпрос към Донев и искаше да знае дали множеството изказвания на някой политически партии, че има проблеми с корупцията и границите ни са довели до отхвърли на тези две страни.

Служебният министър председател означи, че всяко едно вътрешно политическо говорене се следи от нашите външнополитически сътрудници и затова ще бъде доста обран във връзка с своите изявления във връзка с отхвърли на Нидерландия и Австрия. „ В дебата и полемиките тематиката за границата присъстваше, само че не във всички позиции. Много добре нашите сътрудници от Европейски Съюз схванаха какъв е казусът с границата и по-скоро тяхното запитване беше дали страната е подхванала всички ограничения през последните няколко месеца, с цел да си върне контрола на границата в ръцете на страната “, сподели той. Донев акцентира, че сътрудниците ни са били доста удовлетворени от работата, която е свършило служебното държавно управление. „ Апелирам да бъдем умерени и национално виновни в позициите си и изявленията си, които вършим. Нека вътрешнополитическите ни пристрастия и опити да покажем, че един или различен не си е приключил работата, да не надвиват над националния интерес “, сподели Донев.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев също зададе въпрос и попита какво е направило служебното държавно управление във връзка с Капитан Андреево и какъв брой персонални срещи е направил Донев с премиера на Холандия и канцлера на Австрия

„ Провел съм обща среща с всички посланици на Европейски Съюз, провел съм среща с ръководителя на Европейска комисия, провел съм среща с канцлера на Германия Шолц, провел съм среща с полския министър-председател, провел съм среща с гръцкия министър-председател, провел съм среща с президента на Гърция, с доста представители на страни членки на Европейски Съюз, които имат отношение по тематиката Шенген и имат общ интерес от приемането на България в Шенген. ", сподели той. Донев акцентира, че са удвоили потенциала на лабораторията на Капитан Андреево, създали са по този начин, че ДАНС и Министерство на земеделието да реализират надзор над работещите там. „ Всичко това го направи служебното държавно управление. обстоятелствата са тъкмо в поддръжка на напъните, които предприе служебното държавно управление предприе по повод и на Капитан Андреево “.

Халил Летифов от Движение за права и свободи пък попита какво не е свършено и какво би трябвало да се свърши отсега нататък.

Донев сподели, че досега всички държавни управления поставят напъните България да е член на Европейски Съюз, еврозоната, както и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. „ Усилията на другите държавни управления са били на приливи и отливи, само че за всяко държавно управление през този интервал е имало някакъв акцент, които е бил подложен върху приемането на България в шенгенското пространство “, изясни той.

Цончо Ганев от „ Възраждане “ попита Донев дали в случай че още веднъж бъде назначен за министър-председател при липса на постоянен кабинет, ще има куража да сложи пред брюкселските бюрократи предоговаряне на ПВУ.

„ Нашите външнополитически сътрудници дефинираха служебното държавно управление като държавно управление на действието и държавно управление свършило толкоз доста работа, колкото няколко държавно управление преди този момент не можаха да свършат. Това е оценката на нашите външнополитически сътрудници, за която им благодарим. По отношение на позициите ни в Европейски Съюз, постоянно нашите министри и членове на групи в другите европейски формати отстояват изцяло националния интерес. Тогава, когато има нужда от предоговаряне на избрани условия и планове и това е в отбрана на националния интерес, това ще бъде направено в взаимно синхронно деяние с нашите сътрудници от Европейски Съюз “, отговори Донев.

Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ попита дали знаем какви са аргументите Нидерландия да не изпрати свои представител на извършените инспекции.

Служебният министър председател изясни, че Нидерландия желае отчет, които обаче преди години към този момент е завършен за България. Донев акцентира, че до последния миг Нидерландия е упорствала да бъдат подхванати стъпки по това да бъдат разграничени България и Румъния за присъединение. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР