Следи от душата“ е сред 25-те филма, които фестивалът за

...
Следи от душата“ е сред 25-те филма, които фестивалът за
Коментари Харесай

“Следи от душата“ разкрива тайните на калиграфията

„ Следи от душата “ е измежду 25-те кино лентата, които фестивалът за писмено кино Master of Art дава онлайн в своето пето (и първо цифрово, под натиска на обстоятелствата) издание.

Заклетите почитатели на феста вероятно познават този филм – той бе показан м.г. в София от режисьора си Мартин Купър и завоюва една от премиите на „ Мастър ъф арт “. Визуалното му великолепие и любопитната тема обаче карат екипа на фестивала да го включи и в тазгодишната онлайн селекция (заедно с още някои към този момент прожектирани лауреати).

„ Следи от душата “ дава отговор еднопосочно на въпроса дали краснописът (каквото значи думата на гръцки) е изкуство или поминък. Купър се среща с 12 експерти в калиграфията – от осемдесетгодишен японски духовник до лондонски татуировчик. Хора от Китай, Япония, Тунис, Иран, Палестина, Англия..., които търсят и намират изложение и полет на духа в заврънкулките на листа. Някои следват обичайна японска краснопис, други – арабскоезичната, а трети изписват творбите си на латиница, търсейки разнородни техники и изразни средства - от великански четки, сходни на парцал за бърсане на под, до прибавяне на вино в мастилото.

Този елегантен филм не е единствено за традицията на едно антично изкуство, а за търпението да изографисваш писмен знак по писмен знак в нашия бърз и цифров свят. „ Беше като да слушаш ария на непознат език, който не разбираш, само че тя все пак те вълнува “, споделя Купър за първите си срещи с калиграфията.

Този и другите филми от Master of Art 2020 могат да се гледат до 30 април в платформата на Neterra.tv против общ абонамент от 10 лева Сред забавните заглавия от програмата са „ Стихията Медея “, „ Микеланджело - обич и гибел “, „ Аз, Клод Моне “, „ Азбуката на Грийнауей “, „ В търсене на Оскар “, „ Абстрактно изкуство: Клифърд Стил “ и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР