СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН

...
СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН
Коментари Харесай

Съпругата на Боян Петров: Сигурна съм, че е взел най-добрите решения, може просто да чака хубаво време

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ

Най-рано на следващия ден може да тръгнат хора, които да търсят Боян Петров. Това разгласи брачната половинка му Радослава Ненова пред bTV, само че акцентира, че изрази оптимизъм и убеденост, че той е взел вярното решение.

Както към този момент е известно българският планинар е в неопределеност от 3 май по скатовете на 8-хилядника Шиша Пангма, написа " Канал 3 ".

Новината първо разгласи жена му, а по-късно бе доказано и от Министерството на външните работи. Той за последно е бил видян с бинокъл от базов лагер на височина от към 7500 метра (върхът е 8027 м).

На 6 май членове на експедицията, с която той е дошъл в Хималаите са се изкачили до лагер 3, където са разкрили палатката и спалния му чувал – нещо, което не е извънредно, да се остави тежката част от оборудването на последния лагер преди изкачването. Те са пристигнали в лагера като част от своето нанагорнище, само че незабавно по-късно са слезли поради неприятното време. Самият Петров е тръгнал един ден преди тях, което значи, че сега, в който другите алпинисти са пристигнали в лагер 3, е допустимо той да е бил по скатовете на Шиша Пангма и да изкачва върха и да се е върнал, откакто сътрудниците му са се отдръпнали надолу.

" Те са решили да не остават, тъй като времето им се е сторило тежко. Той – евентуално поради неприятното време или нещо друго, не е могъл да слезе. Сателитният му телефон е долу в базовия лагер, тъй че не могат и да го чуят ”, сподели пред bTV Радослава Ненова.

" За такава височина е доста дълъг интервал от време, там всичко би трябвало да е бързо, само че пък останалите от експедицията споделиха, че в един по-долен лагер има задоволително храна, О2 – всичко за оцеляване, тъй че си представям, че просто може би е стигнал до този лагер и чака да се оправи времето, с цел да слезе още по-надолу ", означи тя.

Чрез думите си Ненова опроверга и появила се за малко информация по-рано през днешния ден, че Петров е звънял от сателитния си телефон на собствен сътрудник планинар рано през вчерашния ден сутринта. Става въпрос за пропуснато повикване, а Ненова изясни във Facebook, че телефонът сега е в базов лагер и на него дава отговор различен планинар – украинец.

Метеорологичните условия и все още са неподходящи, като най-рано на следващия ден може да стартира акция за търсенето на българина.

" В момента се пробвам да провеждам избавителна акция, която е допустимо най-рано да тръгне на следващия ден, отново поради времето. Сигурно е, че Боян е взел най-хубавите решения, с цел да оцелее, тъй че имам вяра в положителния излаз на цялата обстановка ", добави Радослава Ненова.

" Най-рано на следващия ден ще тръгнат да го търсят. Държа непрекъсната връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще създадат всичко по силите си тази история да приключи добре ", сподели още брачната половинка на Боян Петров.

Той е част от 11-членна експедиция в подножието на най-ниския от 8-хилядниците на планетата. В нея са още 1 маджарин, 5 италианци и 4 локални непалци - шерпи. Шиша Пангма е следващият връх от устрема на Боян Петров да изкачи 14-те върха с височина над 8000 метра. До момента той е изкачил 10 от тях, в това число и най-смъртоносните К2, Анапурна и Нанга Парбат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР