След юристите и икономистите, журналистическото съсловие е най-голямата банка кадри

...
След юристите и икономистите, журналистическото съсловие е най-голямата банка кадри
Коментари Харесай

Светослав Иванов приключи с журналистиката, да влиза в политиката

След юристите и икономистите, журналистическото съсловие е най-голямата банка фрагменти за политиката. Точно тъй като изкушението е толкоз огромно, същинските експерти в “четвъртата власт ” би трябвало непрекъснато да се стараят да не прекрачват тънката разграничителна линия сред медии и власт.

Във времена, в които идеологията е изместена от маркетинга, а политическите платформи сменени от информационни тактики, партийните инженери се насочат към към този момент известни лица, каквито безспорно се явяват водещите от мейнстрийм медиите. Заради това и в последните десетилетия в българската политика влязоха Асен Агов, Илияна Йотова, Николай Бареков, Волен Сидеров, Валери Симеонов, Тома Биков, Тома Томов, Елена Йончева, Александър Симов, Антон Тодоров, Росен Петров – все хора, които обществото познаваше от телевизионния екран или от вестникарските страници. Заради това, не е изненада, че още едно известно телевизионно лице направи крачката от публицистиката към “блатото ” на политиката. Новият политик от телевизионния екран се споделя Светослав Иванов, водещият на седмичното предаване на бТВ “120 минути ”.

Миналата неделя известният публицист окончателно потегли по стъпките на някогашните към този момент телевизионни водещи от бТВ Бареков и Петров, за които и политиката се оказа краткотрайно занятие. С една разлика – използването на телевизионния ефир от Иванов не бе посрещнат от познатата акция по неговото оклеветяване от “приватизаторите ” на единицата морал в наши дни. Просто, тъй като младият водещ отчетливо зае позиция, вписвайки се в листите на националните нихилисти, които намират постоянно мотив да съжалят, че са част от българската действителност.

Ако въпреки всичко Иванов в миналото съжали, че не е съумял да реализира фантазията си да е родният Дейвид Фрост, то той би трябвало да вини за това олигархични кукловоди, които го използваха. Поръчковите “медии ” на задкулисието се пробваха да изкарат телевизионния водещ воин на свободата на словото с жар, с който при социализма се пишеше за бригадирите с партийна брошура.

По всичко наподобява, включването на журналиста в политиката е всичко друго, само че не и нежелано. Професионалното развиване и изявите на Светослав Иванов в последните години в бТВ говореха точно за следване на упоритостта малкия екран да послужи за трамплин към политиката. Макар да избира “Ню Йорк, Ню Йорк ” на Синатра, пред “Булевардът ” на  Белчев, Иванов живее с фантазията, че в миналото ще е посланик № 1 на България или най-малко ръководител на Комисията по външна политика на Народното събрание. За задачата, обаче, лицето от телевизионния екран ще би трябвало да додаде от своята известност на определената политическа групировка, към която той явно изрази користолюбие, в несъгласие с професионалните стандарти на уважаваните медии.

Очевидното користолюбие във връзка с олигархични кръгове и политически проксита може да бъде разчетено във всяко от предаванията на Иванов по бТВ. Трябваше да пристигна 2018-та година, с цел да стане пределно ясно за какво точно той взе изявление от банкера-беглец Цветан Василев във Виена, директно след бягството му от правораздаването през 2014 година Вече е ясно за какво като на абонамент в телевизионното предаване на Иванов се редуваха Иво Прокопиев, Христо Иванов, Лозан Панов, Радан Кънев и така нататък Всъщност, цялата публицистична политика на тогавашния водач на българския ефирен пазар в последните 3 години е напълно подчинена на обслужването на задкулисието, зад което прозират фигурите на Василев, Прокопиев и Сие. Това безспорно е и измежду главните аргументи за сериозния срив в гледаемостта на бТВ. Телевизията от ден на ден става тясно партийна.

Но тъкмо поради това, макар, че професионалните стандарти да изискват Иванов да бъде отдръпнат от телевизионния екран заради очевидните му пристрастия, това няма да се случи, най-малко не и скоро. И отсега нататък “журналистът ”-политик ще се прави на угрижен за свободата на медиите, само че в това време ще дискриминира част от тях, няма и да зададе нито един неуместен въпрос към подсъдими олигарси, провалени политици, политизирани съдии, които ще промотира. Далеч по-удобно е да “оригиналничиш ” с кухи апели “не на мълчанието ”, в сравнение с да разкриеш по какъв начин Иво Прокопиев придобива милиони от престъпна приватизация на държавни предприятия или да покажеш на феновете цялата мрежа от хибридни НПО-та, които задкулисието употребява, с цел да прокарва лобистките си ползи във всеки бранш на държавното ръководство и на обществения живот. бТВ от дълго време е малкия екран на задкулисието и въобще не крие това – било посредством всекидневното наличие в новините и предаванията на “еко-рекетьори ” като Тома Белев или защитаващи ползите на банкера-беглец Цветан Василев.

Както менторите му, а и към този момент номиналният “журналист ” Светослав Иванов, пропущат нещо значително. Разсъждават елитарно, надалеч от проблемите на болшинството българи, затворени в аквариума на егото си, окуражени да потвърдят, че “третият пол ” е бъдещето на човечеството. Дали е инцидентно, че предостатъчно обезпечените от грантовете на задгранични фондации са най-големите бранители на еднополовите бракове? В нюзрума на бТВ сигурно знаят отговора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР