След вчерашните препирни между Русия която обвини четири европейски държави,

...
След вчерашните препирни между Русия която обвини четири европейски държави,
Коментари Харесай

Създателят на "Новичок" разкри сензационно пред BBC Russian защо САЩ също може да са източник на отровата за Скрипал

След вчерашните препирни сред Русия която упрекна четири европейски страни, че може да са източник на отровата " Новичок ", в този момент излиза наяве, че в Съединени американски щати също може да има от убийствия токсин. Създателят на " Новичок " 83-годишният Вил Мирзаянов живее в Ню Джърси, близо до Ню Йорк.

Химикът отпътувал за Съединени американски щати през 1995 година в границите на програмата за трудоустройсто на някогашните руски учени, които са се занимавали с създаването на оръжия за всеобщо заличаване.

През 2008 година той за първи път напълно разкрива формулата на " Новичок " и споделя за присъединяване си в свръхсекретния руски план в книгата " Държавни секрети: Руската стратегия за химическо оръжие от вътрешната страна ". В изявление за BBC Russian той дава отговор на редица настоящи въпроси към " Новичок " по отношение на отравянето на някогашния полковник от ГРУ, минал на работа към британското разузнаване, Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Ето част от въпросите на BBC Russian към специалиста и отговорите му:

- Унищожаваха ли се запасите от " Новичок ", според Конвенцията?
- Нямаше доста ресурси от " Новичок ". Може би няколко тона, към 10. Но производството в Шихана и Волгоград бе спряно откакто бе създаден бинарния вид. При него не са нужни толкоз строги ограничения за запазване на крайния артикул.

- Споменахте 10 тона. Колко хора може да бъдат отровени с тях?
- На доктрина няколко милиона. Това е много огромно количество и беше създадено, с цел да заппочне снаряжаването на ракети със междинен и отдалечен обхват.

- Добре, тези 10 тона бяха унищожени и започнахте работа по бинарния способ. Т.е. има два ингредиента, които сами по себе си са безвредни, само че в случай че бъдат смесени по избран метод, се получава " Новичок ".
- Абсолютно правилно.

- Възможно ли е тези ингредиенти да бъдат поставени да вземем за пример в дамска чантичка и по този начин да бъдат пренесени от един град в различен или от една страна в друга?
- Да, това е допустимо. Те несъмнено са рискови, само че не толкоз, колкото крайното вещество. С течение на времето всяко химическо вещество, а още повече отровните, губят своята резултатност. След 10-15 години те към този момент не могат да бъдат употребявани като бойни химически субстанции, само че могат да поразят голям брой мирни хора. Т.е. може да бъдат употребявани. Но с изобретяването на бинарния вид отпада нуждата да се натрупат ресурси от крайния " Новичок ".

- Може ли той да бъде синтезиран не в Русия?

- Възможно е, само че единствено от висококвалифициран научно-технически личен състав, който към този момент има опит - не е наложително с " Новичок ", а с бойни отровни субстанции. Този опит се натрупа десетилетия наред, това са специфични научни институти със свои учебни заведения и центрове. Самодейността тук е неприемлива. Някой, който желае самичък да се загроби, може да опитва. Но краят му ще бъде жалък.

- Вие познавате опциите на сътрудниците си по целия свят във вашата сфера. Къде съгласно вас може да бъде синтезиран " Новичок "?
- Тук, в Съединени американски щати.

- Къде по-точно съгласно вас?
- Тук има няколко такива центрове. Например в Едвил, щата Делауер, може да създадат това. Там има доста квалифицирани химици. Като едното нищо могат да го създадат. Още повече, че се промъкнаха сведения за кардинална разлика сред известния " Новичок " в скелета на тази формула
А има и още нещо - още при аз да дойда в Съединени американски щати тук към този момент се бяха преместили не по-малко от петима души от ГНИИОХТ, които знаеха всичките тези секрети. Аз в никакъв случай няма да кажа, че те са издали тези секрети. Но възможност постоянно има, тъй като американците също се грижат за своята отбрана, за своето оръжие. И за своя авторитет.
Къде още? В Китай, несъмнено. Там има доста мощни химици.

- В Русия разработвана ли е нова фолмула на " Новичок "?
- Да, непрекъснато. Нащо повече - убеден съм, че и в този момент продължава. Иначе защо ще съществува лабораторията ГНИИОХТ? Там си вървят проучвания и то законни, в сходство с Конвенцията.
Изследванията не са неразрешени. Нещо повече позволени са до 120 кг да бъдат получени от пробна установка за тествания. А 120 кг са задоволителни, зза да бъдат убити към половин милион души.

- Министерство на външните работи на Русия твърди, че създаването на " Новичок " е почнала преди към 50 години и в този момент формулата му е известна надали не на всеки срещнат.
- Не, това не е истина. Тази формула не беше известна, до момента в който аз не я разгласих в моята книга през 2007 година Никога преди този момент не е оповестена на никое място другаде. Гарантирам го.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР