След вълна от пожари в големите градове в Съединените щати

...
След вълна от пожари в големите градове в Съединените щати
Коментари Харесай

Дървените небостъргачи достигат нови висини

След вълна от пожари в огромните градове в Съединените щати през 19 и началото на 20 век, дървенията като архитектурен материал се смята за рискова, изключително във все по-плътна градска среда. За къщите не престават да се употребява дърво, само че по-едрите планове го заобикалят като материал. Вместо това те се употребява зидарията, алуминий и стомана, с цел да се изградят по-устойчиви на пожар, както и все по-високи структури.

 Ponderosa Studios at the University of British Columbia 2016

Brock Commons – постройка със студентски общежития към Университета в Британска Колумбия във Ванкувър, Канада

С малко над 50 метра височина, неотдавна приключената (през 2017) Brock Commons сега държи върха за най-високата постройка от дърво в света. Колоните, гредите и дъските са от ламиниран дървен материал в композиция с лепило (материалът се назовава глулам, glulam) и са основите структурни детайли на постройката. Този материал в доста по-здрав от елементарното необработено дърво. Глулам опорите са леки, нормално към 2/3 от тежестта на стоманата и 1/6 от тежестта на бетона. Тази лекост също улеснява превоза и понижава разноските. Естествената еластичност на дървото пък оказва помощ на постройката да реагира по-добре на земетресенията.

 Willis Tower From Lake

Willis Tower

В момента обаче се възнамеряват редица доста по-високи здания от тази. Архитекти от Perkins + Will развиват план River Beech Tower в Чикаго, който ще доближи 80 етажа и ще бъде доста по-лека за етаж от прилежащата Willis Tower (висока 426 метра и съдържаща близо 80 000 тона стомана).

 Glulam

Сглобка от глулам

Въпросът с пожарите също е адресиран от експерти. Колкото и странни да наподобява, дървото може да се окаже по-добре от стоманата при мощен топлинен стрес. „ Дървесината е по-пожароустойчива от стоманата и бетона. Това е по този начин, тъй като 15% от дървесната маса е вода, която ще се изпари, преди материалът да изгори. Освен това, дървените трупи се овъгляват извън и това пази сърцевината им. Стоманата се загрява бързо, дървото изпарява вода и гори постепенно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР