След успешното си пристигане в своята почти праволинейна ореолна орбита

...
След успешното си пристигане в своята почти праволинейна ореолна орбита
Коментари Харесай

Американската мисия Кепстоун отбеляза 85 дни в орбита около Луната

След сполучливото си идване в своята съвсем праволинейна ореолна орбита към Луната през ноември, този месец американската галактическа задача “Кепстоун ” означи 85 дни работа там. За това време задачата направи 12 обиколки към естествения ни сателит, извърши две маневри за поддържане на ориентацията и претърпя две лунни затъмнения.

Единственото отклоняване от работата на “Кепстоун ” през този интервал настъпи на 26-ти януари, когато заради зародила особеност галактическият уред не можеше да получава команди от Земята. Но казусът бе диагностициран от бордовия компютър в автоматизиран режим и от 6-ти февруари насам “Кепстоун ” работи още веднъж обикновено.

“Уроци като този ще доведат до съответните процедурни промени, които в бъдеще ще обезпечат бързо възобновяване след сходни аномалии ”, се споделя в мнение на Адвансд Спейс – фирмата-производител на “Кепстоун ”.

Също по този начин двете настоящи задачи на НАСА към Луната – “Кепстоун ” и “Лунар Риконисънс Орбитър ” обмениха радиосигнали за премерване на дистанцията сред тях. Но до момента в който “Лунар Риконисънс Орбитър ” наред получи сигнал от “Кепстоун ”, то “Кепстоун ” не съумя да снеме нужните измервания от “Лунар Риконисънс Орбитър ”.

Това бе единствено първият опит за сходна процедура – по-нататък тя ще бъде повторена.

В общи линии работата на “Кепстоун ” към Луната продължава относително безпрепятствено и се надяваме, че ще е по този начин и отсега нататък.

Инфо: Ленърд Дейвид

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР